Eet jij thuis nooit bij de tv?

PSW teamscholing ‘eigen regie’ 

 

Je gaat naar een training en wordt ingedeeld bij een groepje, je krijgt een stoel toegewezen, er wordt iets te drinken voor je neergezet en je krijgt een sticker opgeplakt met jouw rol. Welkom bij de teamscholing Eigen regie….

 

Sinds jaar en dag staat in De Taak van PSW ‘regie over het eigen leven’ als uitgangspunt vermeld. Voor veel medewerkers is dit vanzelfsprekend, maar in de dagelijkse praktijk niet altijd gemakkelijk. Daarom krijgen alle medewerkers van PSW de teamscholing ‘eigen regie’. Medewerkers moeten zich laten leiden door de cliënt. Erachter willen komen welke dromen en wensen hij of zij heeft, om hier naartoe te werken in kleine stappen. En ook die kleine stappen worden gezet door de cliënt of samen met de cliënt. Als het medewerkers lukt deze vaardigheden nog meer in te zetten, helpen ze mee in de kwaliteit van leven van elke cliënt. En juist dat is de bedoeling.

 

Vrijheid blijheid

In de teamscholing is aandacht voor wat eigen regie inhoudt, de bewustwording van het gedrag van medewerkers en de samenwerking binnen een team. Trainer Dymphy Engels: “Eigen regie is geen vrijheid blijheid. Cliënten met een hulpvraag hebben onze professionele begeleiding nodig. Ook de ouders hebben hierin een belangrijke rol. Daar houden we voortdurend rekening mee. Maar het gaat erom dat de vraag wel gesteld wordt: wat wil de cliënt? Bij grote en kleine dingen.” Aan de hand van -op het eerste oog- eenvoudige vragen, worden interessante discussies losgemaakt. Bijvoorbeeld: mag een cliënt voor de televisie eten? Met het licht aan slapen? Zelf iets uit de koelkast pakken? En wie bepaalt wie de kerstboom opzet of wat er op de boterham zit?

 

Puzzelen en knutselen

In totaal volgt elk team 3 keer een training van 2 uur. De kracht is om met elkaar aan de slag gaan, zelf ontdekken, overleggen en reflecteren. Trainer Bregje Verdam: “Er wordt gebruik gemaakt van verschillende actieve en creatieve werkvormen. Stellingen, groepsdiscussies, speeddaten, iets zeggen zonder te praten, puzzelen, bouwen met blokken, visualiseren, knutselen, noem maar op. Bij sommige medewerkers zag je het kwartje vallen tijdens de trainingen.” Belangrijk is dat de medewerkers met een tastbaar resultaat verder kunnen. Zo worden in de eerste training inspiratiekaartjes gemaakt waar de teams tussentijds mee aan de slag kunnen. In de tweede training wordt een talentenposter gemaakt met vaardigheden van collega’s ten aanzien van eigen regie. De derde training vindt eind dit jaar plaats en staat in het teken van een actieplan waarin de medewerkers vastleggen hoe ze verder gaan.

 

De eerste resultaten zijn positief. Medewerkers zijn zich meer bewust van hun rol. Ze stellen meer vragen, zoeken naar passende oplossingen en gebruiken de aangereikte hulpmiddelen zoals de coachingskaarten en het tekenen van een gesprek. Dat maakt dat de cliënten meer ruimte krijgen voor hun eigen ontwikkeling en vaker zelf in actie komen.

 

Tot slot: omdat de teamscholingen zo succesvol blijken te zijn, wordt er een lespakket samengesteld. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn, kunt u meer informatie aanvragen bij Dymphy Engels: d.engels@psw.nl.