Week van Zorg en Welzijn 2019

Ook PSW doet dit jaar weer mee met de Week van Zorg en Welzijn! Laat je verrassen op de inspiratiemarkt met leuke activiteiten, rondleidingen door cliënten én volg een leerzame workshop! Natuurlijk mag een bezoekje aan ons Vacaturecafé niet ontbreken. Wie weet, misschien match jij wel met PSW! We zien je graag op 11 maart in Weert of op 14 maart in Reuver-Beesel. 

 

Klik hier om je aan te melden voor een of meer workshops

 

Programma

 

Maandag 11 maart 15.00 - 18.30u

Creatief Centrum in Weert 

Graafschap Hornelaan 88
6004 HS Weert

 

16.00 – 17.00 uur

Interactiewijzer door Eline 

Een methodiek voor de analyse en aanpak van interactieproblemen in professionele opvoed- of begeleidingssituaties.

Deze workshop gaat onder andere over kinderen in jouw groep die moeilijk gedrag naar jou vertonen. Of die niet de juiste sociale vaardigheden laten zien in contact met andere kinderen.
De interactionele ‘klik’ die groepsleiders met gedragsmoeilijke kinderen weten te maken, blijkt vaak belangrijker te zijn dan de gevolgde pedagogische en/of didactische methode. Als die klik zo’n belangrijke basis vormt, hoe krijg je dat dan in de praktijk van alledag voor elkaar? Interactiewijzer geeft je daarvoor een handreiking, waarbij zelfreflectie op je eigen pedagogische stijl het uitgangspunt vormt:

 

  • Welke kinderen hebben geluk en welke kinderen hebben pech met mijn stijl?
  • Hoe kan ik mijn houding op cruciale momenten effectief bijstellen voor degenen die moeilijk gedrag laten zien?
  • Hoe kan ik in mijn groep situaties creëren, waarin kinderen kunnen oefenen met bepaalde sociale vaardigheden?

In deze workshop wordt praktisch gereedschap aangereikt voor een antwoord op deze vragen, gebaseerd op de Interactiewijzer. De handreikingen kunnen ook vertaald worden naar bijvoorbeeld jongeren of naar volwassenen met een verstandelijke beperking.

 

17.30 – 18.30 uur

ABC AutismeBelevingsCircuit door Peggy van de Ven 

Voor mensen die zelf geen autisme hebben, maar de frustraties en verwarring bij mensen met autisme beter willen leren begrijpen.

 

  • Wil je ervaren hoe het voelt als je volledig overprikkeld wordt?
  • Hoe chaotisch de wereld kan zijn?
  • Wil je ervaren wat er met je gebeurt als een patroon doorbroken wordt?

Deze workshop is een verkorte versie van het AutismeBelevingsCircuit. Er is geen voorkennis nodig, en hij is geschikt voor iedereen die graag meer wil weten over autisme.


Donderdag 14 maart 15.00 - 18.30u

WBC Reuver in Beesel

Den Roover 8

5953 BJ Reuver

 

16.00 – 17.00 uur

Tekenen in je werk  door Bregje Verdam

Ontdek de kracht van tekenen en leer in deze workshop hoe je eenvoudig zelf tekeningen kunt maken. En gebruik ze om ideeën en plannen duidelijk over te brengen, maar ook om elkaar beter te begrijpen. Tekenen dwingt je om helder te communiceren, zodat we elkaar beter snappen.

We zien dat maar weinig mensen tekenen en dat is best gek, want vraag groep 1 van de basisschool: “Wie van jullie kan er tekenen?”
En iedereen steekt enthousiast zijn hand op. Stel de vraag in groep 8 en er zijn er nog maar 3 of 4 die hun hand op steken. Terwijl ze allemaal beter kunnen tekenen dan in groep 1. Wat is er gebeurd?
Het idee is ontstaan dat een tekening mooi moet zijn. Dat we het perfecte plaatje moeten maken.
Maar ‘mooi zijn’ is helemaal niet de functie van tekenen. De functie van tekenen is communiceren en begrijpen.

En juist bij onze doelgroep is eenvoudig communiceren belangrijk. Daarom is tekenen nu meer nodig dan ooit. Gelukkig tekende jij als kind al en kan je dat nog steeds. Met een paar simpele oefeningen kan je al aan de slag.

 

17.30 – 18.30 uur

De-escalerend Werken door Matthijs Dagelet

Wat is agressie? En wat gebeurt er met je als je (ineens) geconfronteerd wordt met agressief gedrag van een cliënt?
…..Mijn handen  voelen klam aan…Mijn hartslag gaat omhoog. Mijn gedachten gaan alle kanten op. Kan ik nog goed nadenken? Wat gebeurt er ineens met mijn lichaam? HOE kan dit gebeuren? WAAR komt het gedrag vandaag? WIL ik dit wel? ….KAN ik dit wel?…. WAT moet ik doen om dit te stoppen?

Allemaal vragen die je hebt als je ineens geconfronteerd wordt met agressie. In deze workshop leer je een aantal facetten kennen van het de-escaleren van agressie.
Vragen die we proberen te beantwoorden: wat is agressie, wat gebeurt met mij als ik geconfronteerd wordt met agressie. Wat is stress, wat gebeurt er met stress, waarom is omgaan met stress zo belangrijk? Hoe kan je hier mee omgaan?

 

Bekijk HIER de flyer.