Als moeder en als begeleider verbonden aan PSW

De moeder

Miranda van Knippenberg is moeder van drie kinderen. Dochter Sanna heeft het syndroom van Down. “Sanna draait al vanaf haar geboorte zoveel mogelijk gewoon mee in ons ‘normale’ leven; in het gezin, in de buurt, bij clubs. Dat vinden we belangrijk. Aanvankelijk bezocht ze ook de reguliere basisschool om de hoek, maar na een tijd bleek dat speciaal onderwijs beter was. Naast school hebben we een aantal andere vormen van extra ondersteuning. Sanna krijgt op woensdagmiddag gespecialiseerde thuisbegeleiding van PSW Junior. Al tien jaar lang van dezelfde begeleidster! Karin leert Sanna allerlei praktische zaken zoals fietsen, verkeersregels, naar de bieb gaan én bezorgt haar een leuke middag. Een middag waarop ik extra aandacht aan mijn twee andere kinderen kan schenken. Sanna geniet ook van de vakantieopvang van PSW Junior. Net hoe het uitkomt en wat we samen willen doen, kijken we elke keer hoeveel dagen ze mee doet. Voor ons als ouders is het reuzehandig dat PSW Junior die keuze biedt.

 

De begeleider

Miranda werkt als begeleider in een woonbegeleidingscentrum van PSW voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking. “Mensen zeggen wel eens dat je met deze doelgroep geen contact kunt maken. Je moest eens weten! Ik zie aan hun blik en hoor aan hun geluiden of ze een goede dag hebben of dat hen iets dwars zit. Dat ‘kleine kijken’ en daarop aansluiten vind ik prachtig en intens. PSW is een goede werkgever en de cliënten geven me energie. Ik zit prima op mijn plek.”

 

Begeleider en moeder

“Na Sanna’s geboorte was het soms confronterend om naar mijn werk te gaan. Daar heb ik een weg in moeten vinden. Nu gaat Sanna soms mee naar het woonbegeleidingscentrum. Ze kent de bewoners, helpt mij mee met kleine taakjes of is gewoon samen met de bewoners bezig. Beiden genieten daarvan. Mijn dubbelrol komt in mijn werk ook op een andere manier naar voren. Als ervaringsdeskundige kan ik collega’s anders naar een situatie laten kijken en de rol van ouders of familie extra onder de aandacht brengen. Collega’s vragen me soms ook hoe ik iets vanuit mijn moederrol zie. Soms is die dubbelrol lastig. Reageer ik als moeder of als professional? Gelukkig kan ik beide oogpunten meestal goed combineren. En zo iets extra’s toevoegen.”