Ga naar de inhoud

Een dag op het woonbegeleidingscentrum

Je werkt in wisselende diensten bestaande uit een vroege dienst of een avonddienst of een slaapdienst.

 

Om 07.00 uur start je werkdag op jouw woongroep. Je dienst duurt tot 10.00 uur. De cliënten worden wakker waarna ze zelfstandig opstaan en zich klaarmaken voor de dag. Ze gaan zich verzorgen en/of aankleden om daarna te ontbijten in de gezamenlijke woonkamer. Jij ondersteunt hen daar waar nodig wat per cliënt verschillend is zodanig dat ze uiteindelijk op tijd klaar zijn en op een prettige manier naar het werk of dagbesteding gaan.

 

Af en toe heb je een dagdienst, omdat één cliënt dan overdag thuisblijft op de woonlocatie. Hiermee heb je gedurende de dag begeleidingsmomenten in de vorm van een gesprek en/of begeleiding bij activiteiten op basis van de behoefte op dat moment. Ook werk je overdag administratieve zaken bij (de overdracht gaat grotendeels digitaal). Je analyseert bepaalde zaken om vandaar uit verder na te denken over passende (nieuwe) mogelijkheden voor jouw cliënten.

 

‘s Middags om 16.00 uur start je met verschillende collega’s, waarbij jullie een kort overleg hebben. Dan komen de cliënten weer thuis van het werk of de dagopvang en jij staat klaar om ze te ontvangen op locatie. Wanneer je merkt dat cliënten op dat moment een specifieke behoefte hebben, vraagt dit om jou inzicht en flexibiliteit om ervoor te zorgen dat jij zelf of een collega de juiste begeleiding gaat bieden aan de cliënt.

 

Gedurende de avond bied je cliënten begeleiding bij het bereiden van de maaltijd om deze vervolgens samen in de woonkamer te eten. Hierna wordt de begeleidingsvraag van de cliënt zoveel mogelijk beantwoord. Dit kan zijn in gesprekjes maar ook in het ondersteunen van de zelfzorg en het onderhouden van contacten met het netwerk van de cliënt.

 

In de weekenden en vakantieperiode is er vaak ruimte voor het organiseren en maken van uitstapjes, uiteraard alles in overleg met de cliënten.

 

Als persoonlijk begeleider ben je samen met de cliënt en ouder/wettelijk vertegenwoordiger verantwoordelijk voor het ondersteuningsplan. In gesprekken onderzoek je de wens van de cliënt. Je gaat samen op zoek naar een passende invulling van de zorgvraag. Denk hierbij ook aan bijkomende begeleidingsvragen op het vlak van autisme, psychiatrische ziektebeelden, maar ook de ouder wordende cliënten. Samen met je collega’s streef jij naar tevreden cliënten!