Ga naar de inhoud

Scholing Methode Familiezorg

Werken in de driehoek is al jaren een van de uitgangspunten in de visie van PSW. Maar het blijft belangrijk om medewerkers hierin te ondersteunen. Daarom heeft PSW in 2019 een nieuwe interne scholing geïntroduceerd: “Methode Familiezorg”.

 

Lieke Hendriks, persoonlijk begeleider Wonen, is een van de medewerkers die de interne scholing heeft gevolgd en is enthousiast. “Het is een fijne cursus met deskundige cursusleiding, veel informatie, oefenen en rollenspellen in een goede en veilige sfeer. Herkenbare situaties worden gebruikt om de methode te leren toepassen. Zo leer je een genogram maken, een schematische weergave van de gezinssituatie van de cliënt, met allerlei aspecten daarin verwerkt. Je leert ook hoe je een open (en vaak gevoelig) gesprek met familie voert. Het levert  waardevolle, vaak nieuwe informatie op. Je leert relaties tussen cliënt en familie beter kennen, ook op emotioneel gebied en daar kun je op inspelen. Door bijvoorbeeld samen te kijken wie wat het beste kan doen. Deze scholing is zeker een aanwinst voor medewerkers van PSW. Je leert je beter te verplaatsen in een gezinssituatie. Dat leidt tot meer bewustwording, inzicht en begrip waardoor je meer open in de driehoek gaat staan. En een betere relatie in de driehoek komt de zorg, dus je cliënt, alleen maar ten goede. En daar gaat het toch om.

 

Lieke Hendriks, Persoonlijk Begeleider Wonen