Ga naar de inhoud

De voordelen van werken in de gehandicaptenzorg

“Echt hartstikke mooi en belangrijk werk hoor, maar niets voor mij.” Het is een veelgehoorde uitspraak over werken in zorg en welzijn. En dat vooroordeel moet overboord, want in de sector zijn de komende jaren vele nieuwe zorgprofessionals nodig. Daarom is er een landelijk campagne: IkZorg. Hiermee willen organisaties laten zien dat er meer te kiezen is in zorg en welzijn dan gedacht wordt. Ook het beeld dat veel mensen hebben over de gehandicaptenzorg, klopt al lang niet meer. De gehandicaptenzorg is trending! Het is een veelzijdige sector met diverse voordelen zoals verschillende doelgroepen, uitdagingen, soorten functies en tal van ontwikkelingsmogelijkheden.

 

Elke dag is anders

Kenmerkend voor de gehandicaptenzorg is dat de zorg en ondersteuning geboden wordt bij álle aspecten van het leven. Het gaat om kinderen en volwassenen, van 0 tot 100 jaar die vaak een groot deel van hun leven zorg en ondersteuning nodig hebben. Iedere beperking vraagt om een eigen benadering. Als zorgprofessional moet je dan ook oog hebben voor iemands mogelijkheden, vaardigheden en wensen. Dat maakt dat elke dag anders is. Doordat de gehandicaptensector zo veelzijdig is, kun je als zorgprofessional altijd werk doen dat bij je past. De een houdt van de rust en structuur op een woonbegeleidingscentrum, terwijl de ander liever door de stad fiets om mensen thuis te ondersteunen. De een kiest voor voor begeleiding van mensen met een ernstige meervoudige beperking en de ander werkt liever met kinderen. Binnen de gehandicaptensector kan het allemaal en biedt elke dag een andere uitdaging!

 

Ook ontdekken of de gehandicaptenzorg bij je past? Kijk voor vacatures en meer informatie op: werkenbijpsw.nl

 

 

 

 

“wat wil ik nu echt?’ 

Randy Beeren, werkt als begeleider in een woonbegeleidingscentrum. Randy kende PSW al van een stage voor zijn opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4. Hij bleef vrijwilliger bij PSW, maar ging werken bij een transportbedrijf waar hij meer uren en salaris kon krijgen. “Tot ik me afvroeg: wat wil ik nu echt? Ik zie mijn toekomst in de zorg. Ik heb een afspraak met PSW gemaakt en het balletje ging rollen. Een week later werkte ik als begeleider in een woonbegeleidingscentrum. Daar waren de bewoners extra blij met een man als begeleider! Ik wilde er graag nog wat uurtjes bij hebben en werk nu ook bij een cliënt thuis. Ik heb geen spijt van mijn overstap! 

 

 

 

 

 

 

 

“Bij PSW bepaal je zelf je koers”

Maud Ruyten heeft tijdens haar mbo-studie sociaal agogisch werk, niveau 4, op diverse plekken stage gelopen. Het teamgevoel en de mogelijkheden voor haar wensen en ambities deden haar bij PSW belanden. “Ik ben nog jong, maar ik denk altijd na over mijn toekomst. Blijf ik dit doen of zit er nog meer in? Nu ga ik eerst maar eens even moeder worden en ga ik minder uren werken. Dan ligt mijn focus een tijd op de combinatie moederschap en werken. Een uitdaging op zich, waarvoor ik bij PSW de ruimte en steun krijg. Maar ik ken mezelf, straks zoek ik vast weer kansen om mezelf in mijn werk verder te ontwikkelen. En die zijn er bij PSW meer dan genoeg, als je ambities hebt. Je bepaalt hier zelf je koers. PSW is een grote organisatie, maar ze maken het heel persoonlijk.”

 

 

 

 

 

“Ook de ondersteunende diensten zorgen voor de cliënt”

Tom Baetsen is docent lichamelijke opvoeding en werkte als bewegingsagoog, activiteitenbegeleider en teamleider bij een andere zorgaanbieder. In 2003 werd hij teamleider van activiteitencentrum Pappelhof van PSW. “Een mooie baan in een leuk AC. Toch besloot ik, na 15 jaar teamleiderschap, te stoppen. PSW beviel me erg goed, dus ik wilde blijven. Ik kreeg de mogelijkheid om een vacature op Centraal Bureau in te vullen. Ik ben blij dat ik op deze manier nog altijd mijn steentje bijdraag aan de zorg en het welzijn van onze cliënten, al is dat nu indirect. Want ook op Centraal Bureau staat de cliënt centraal.”

 

 

 

 

 

 

 

‘Ik doe vooral solistisch werk, maar ik voel dat ik een team achter me heb staan’ 

Anouk was net afgestudeerd (hbo-pedagogiek) toen ze reageerde op een vacature van PSW voor ambulant begeleider in Noord-Limburg. Inmiddels werkt ze fulltime als persoonlijk begeleider. “Het is superleuk met lekker veel variatie. En ik ga nu een nieuwe, hogere functie vervullen! Carrièrekansen zijn er, als je dat wil. Je kunt altijd aangeven wat je wensen en ambities zijn en er zijn regelmatig nieuwe opties. Ambulant werken past goed bij me. Het is solistisch werk, maar zo voelt het bij PSW nietIk voel dat ik een team achter me heb staan.”