FAQ (Veelgestelde vragen)

Algemene vragen

Hoe anticipeert PSW op de ontwikkelingen van het Coronavirus?

Om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met de gevolgen van het Coronavirus, heeft PSW een crisisteam samengesteld. Dit team komt iedere maandag en donderdag samen om de laatste ontwikkelingen door te nemen en hierop te anticiperen. Het advies van de RIVM en de brancheorganisatie volgen we hierbij op de voet. Het crisisteam bestaat uit de bestuurder, het managementteam en enkele medewerkers van verschillende ondersteunende afdelingen. Naast het crisisteam is er ook een Corona werkgroep samengesteld. Deze groep (bestaande uit enkele afgevaardigden van het crisisteam) zit dagelijks bij elkaar om de operationele zaken rondom het Coronavirus in goede banen te leiden.


Waar kan ik PSW specifieke informatie vinden over de ontwikkelingen van het Coronavirus?

Op onze website is een aparte Corona pagina aangemaakt waar je de meest actuele informatie terug kunt vinden. Hier vind je ook enkele hulpmiddelen voor de communicatie richting cliënten. Heb je meer nodig? Neem dan ook een kijkje op het PSW portaal (tegel: kennis > wat te doen bij > Corona 2020). Daarnaast wordt er vanuit PSW een speciale Corona nieuwsbrief naar alle medewerkers gestuurd om jullie continu van de meest actuele en relevante informatie te voorzien. Voor specifieke informatie die alleen voor jouw afdeling, groep etc. geldt, word je persoonlijk op de hoogte gesteld door je teamleider.

 

Waar kan ik terecht voor vragen rondom het Coronavirus?
Mocht je ondanks alle communicatie rondom het Coronavirus nog steeds geen antwoord op je vraag hebben, dan verzoeken wij je om contact op te nemen met je teamleider. Buiten onze eigen communicatiekanalen, raden wij je ook aan om de website van het RIVM en VGN in de gaten te houden.

 

Hoe komt PSW aan beschermingsmiddelen?

Wij ontvangen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) vanuit de GHOR/GGD. In Landgraaf hebben zij een depot ingericht vanuit waar zij de distributie regelen. Jet Vinken is vanuit PSW de enige die bij de GHOR/GGD beschermingsmiddelen kan bestellen. Bij afwezigheid van Jet, is Maureen Schonewille haar vervanger. Alle middelen worden geleverd in Echt. Daar haalt Marc Janssen, op doordeweekse dagen, de middelen op en vervoert die naar de PSW locaties waar de middelen nodig zijn. Maurice Gorissen is zijn back-up. In de weekenden wordt er een taxi ingezet om de middelen vanuit Echt naar de PSW locaties te vervoeren.

 

 

P&O vragen

Ik kan mijn contracturen momenteel niet werken bij mijn eigen team en/of cliënten. Wat moet ik doen?

Neem contact op met je leidinggevende. Samen gaan jullie onderzoeken welke mogelijkheden er zijn binnen PSW. Leidinggevenden zijn momenteel volop bezig om in kaart te brengen waar er behoefte is aan extra medewerkers om in te zetten en welke medewerkers extra kunnen worden ingezet binnen de organisatie.

 

Ik ben bereid om extra uren te werken. Wat nu?

Geef dit aan bij de leidinggevende (voor zover dit nog niet is gedaan). Wanneer je binnen je eigen team kan worden ingezet, is dat natuurlijk heel fijn. Op basis van vraag en aanbod wordt onderzocht of je aanvullend (ook) elders binnen PSW kunt worden ingezet. Daar waar dit mogelijk is, zal dit gebeuren.

 

Mag PSW mij te werk stellen op een andere afdeling/werkplaats? 
Ja dat mag. 
 
Mag PSW mij inzetten bij derden? 
Zolang PSW zelf niet alle medewerkers kan inzetten, kan PSW jou vrijwillig inzetten om bij derden te ondersteunen. Hierbij geldt wel een terugkomplicht: zodra we jou bij PSW nodig hebben, moeten jouw werkzaamheden bij derden per direct stopgezet kunnen worden. Daarnaast hebben wij besloten dat PSW medewerkers niet uitgeleend worden aan derden om ingezet te worden op Corona besmette afdelingen. Dit i.v.m. het risico op besmetting van medewerkers en cliënten na terugkeer bij PSW (cross contaminatie). 

 

Er zijn geen andere plekken waar ik momenteel kan worden ingezet binnen PSW. Betekent dit dat ik hierdoor minuren ga opbouwen?

Nee. Als je beschikbaar bent voor ander werk, maar dit werk is er niet, dan bouw je geen minuren op.

 

Ik ken iemand in mijn privé omgeving die bereid is om zijn of haar hulp aan te bieden in onze zorg voor onze cliënten. Waar kan hij/zij dit kenbaar maken?

Dit mag hij/zij kenbaar maken via telefoonnummer 06 – 82 98 99 04.

 

Ik werk bij PSW en woon in België of Duitsland. Kan ik een verklaring krijgen zodat ik kan aantonen dat ik de grens moet passeren voor werk?

Ja dat kan. Meld je hiervoor bij de afdeling P&O

 

Ik heb verlof gepland maar mijn vakantie kan door het Coronavirus niet doorgaan. Kan ik mijn verlof intrekken?

Gezien de huidige crisissituatie is er besloten dat het verlof blijft staan zolang je niet direct inzetbaar bent in de directe zorg.

 

Worden mijn reiskosten voor woon-werkverkeer doorbetaald?
Ja, tot nader besluit wordt de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer uitbetaald. Alle maatregelen gelden nu tot en met 6-4-2020.

 

Ik heb een kwetsbare gezondheid (zoals diabetes, COPD, zwanger etc.). Kan ik blijven werken?

Formeel ben je niet ‘ziek’ en kan je dus blijven werken. Echter, gezien de gezondheidsrisico’s die je loopt, is het advies om met je teamleider in gesprek te gaan en samen te kijken wat mogelijk is. Jouw teamleider kan eventueel de bedrijfsarts benaderen voor advies. Voor meer informatie verzoeken wij je om een kijkje te nemen op de site van het RIVM.

 

Ik voel me niet zo lekker. Is het verantwoord om te komen werken?

Raadpleeg hiervoor ons stroomschema ‘thuisblijven of werken’ en neem contact op met je teamleider.

 

 

Vragen m.b.t. cliënten

Mogen cliënten van onze WBC’s nog bezoek ontvangen?

Vanaf 23 maart mogen cliënten géén bezoek meer ontvangen.

 

Wat moet ik doen bij een verdenking van het Coronavirus?
Volg het verzuimschema zoals opgenomen op de Corona pagina op onze website. Meld het ook direct bij je teamleider. Hij/zij kent de vervolgstappen die genomen moeten worden.

 

 

Vragen studenten/stagiaires

Ik ben BOL of BBL leerling. Moet ik komen werken?

    • De eerstejaars stage van de bol-studenten wordt tot en met 24 april 2020 per direct stopgezet. De eerstejaars BOL studenten zullen daardoor tot en met 24 april 2020 de meivakantie slechts op school hun opleiding volgen.
    • Voor 2de, 3de en 4de jaars bol-studenten heeft Gilde opleidingen besloten dat zij hun opleiding t/m 24 april 2020 volledig in de praktijk vervolgen, en dus binnen PSW worden ingezet. Deze studenten komen dus niet naar school. Vanuit het oogpunt van opleiden, is het wenselijk dat de praktijkdagen waar mogelijk uitgebreid worden. Mocht het niet mogelijk zijn dat de student meer stage loopt dan gepland, dan zal de student de overige dagen thuis werken aan opdrachten vanuit school. Reguliere contactmomenten met stagiaires, werkbegeleiders en zorg-/welzijnsinstellingen worden door stagedocenten digitaal vormgegeven
    • Voor onze BBL-studenten geldt dat de lesdagen op school zijn opgeschort tot en met 24 april 2020. Alle BBL studenten zijn dus voor de volle omvang van hun contracturen werkzaam binnen PSW. Reguliere contactmomenten met stagiaires, werkbegeleiders en zorg-/welzijnsinstellingen worden door stagedocenten voorlopig digitaal vormgegeven.