Meer Corona nieuws

   28 mei 2020

Verdere versoepeling maatregelen

PSW versoepelt op basis van de maatregelen van het RIVM en de overheid de maatregelen tegen het Coronavirus. Via deze link komt u terug op onze website waar u alle aanpassingen, per sector, onder de kop ‘Actueel PSW Nieuws’, terugvindt. Als u vragen heeft, kunt u zich tot de teamleider wenden.

 

 

Besmettingen

Er zijn op dit moment geen cliënten positief getest op het Coronavirus. Dat is heel mooi!

Daarnaast zijn er de afgelopen twee weken geen medewerkers bijgekomen die positief getest zijn. Ook dat is heel fijn! De medewerkers die getest zijn, zijn allen negatief getest. Het aantal besmettingen is dus verder afgenomen. We wensen het vijftal medewerkers dat nog ziek is van harte beterschap!

 

 

Mondkapjes dragen: eenvoudige uitleg

Het Kenniscentrum biedt eenvoudige uitleg over het dragen van mondkapjes. Wellicht handig nu de maatregelen versoepelen en ook onze cliënten weer meer op straat komen (en bijvoorbeeld in het openbaar vervoer). U kunt er de begeleiders naar vragen.

 

 

Artikel PSW in KLIK

via deze link komt u bij een artikel in KLIK over het beeldbellen en de zorgcentrale van PSW. Het artikel is gebaseerd op een eerdere publicatie in deze nieuwsbrief.

 

 

Corona en autisme

Zeer verhelderend en inspirerend filmpje hoe je mensen met autisme toch zekerheid kunt geven in deze onzekere tijd. Klik hier voor het filmpje.

 

 

Placemat actie verlengd

Al ruim 80 (WBC) cliënten van PSW ontvingen er een: een door ouders/verwanten of netwerk samengestelde placemat met foto’s en een opsteker. Een initiatief van Weemen Web Print Promo in het kader van hun actie: “Verzacht eenzaamheid”. Klik hier voor informatie en hoe u nog mee kunt doen. Het levert een brede glimlach op!

 

 

 

 

Helpende handjes

PSW Thuis begeleidster Helmie Schreurs werd verrast door cliënten en collega’s die wilden laten zien dat ze trots waren op haar initiatief ‘Helpende handjes’. Binnen een paar dagen en met medewerking van ketenpartners en vrijwilligers, lukte het Helmie en haar man om mensen in Weert van een warme maaltijd te voorzien én te zorgen voor een beetje persoonlijk contact.
In het Trefcentrum in Nederweert werden cupcakes gebakken, versierd en ingepakt die Helmie aan ‘haar’ gasten kon uitdelen. Hier vindt u meer informatie over het initiatief.

 

 

 

Leuke initiatieven

Overal binnen PSW worden mooie en leuke initiatieven ontplooid om elkaar te ondersteunen, een hart onder de riem te steken en de tijd goed door te komen.

Een paar voorbeelden:

 

 • Een optreden met ‘polonaise op afstand’ in Nederweert.
 • In Reuver werden attenties gemaakt voor de vrijwilligers en werkplekken van Plus, Dierenrijck en Jalema.
 • Robert Cox stuurde Mark Rutte een brief om hem te bedanken voor zijn inzet voor de zorg in deze Coronatijd (met overigens het verzoek dit ook na Corona te blijven doen).
 • Voetbalclinic van de theatermakers. Klik hier voor meer nieuwe voorstellingen van de theatermakers van PSW.

 

           

 

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

 

   14 mei 2020

 

Versoepeling Corona maatregelen voor PSW Wonen per 20 mei

Op woensdag 6 mei kwam minister-president Rutte (eerder dan verwacht) met een persconferentie. Hierin werd aangegeven dat de tot nu toe genomen maatregelen de komende maanden versoepeld worden. Hoe PSW daarmee omgaat, vindt u op de website van PSW onder Nieuws -> Coronavirus

 

 

Beeldbericht bestuurder Stephan Bodde

In dit filmpje kijkt Stephan Bodde in deze Corona tijd terug én vooruit en geeft hij een blik achter de schermen over keuzes maken, afwegingen en beslissingen nemen. Het filmpje staat ook op de website -> Coronavirus -> Informatie voor cliënten, ouders en verwanten.

 

 

Besmettingen

Vorige week hadden we binnen PSW 2 (zelfstandig wonende) cliënten die positief op Corona getest waren. Deze week zijn daar gelukkig geen cliënten bijgekomen. Er zijn wel enkele cliënten getest maar gelukkig allemaal negatief.

 

Van de ruim 1100 medewerkers die PSW heeft, zijn er vanaf het begin van de Coronacrisis tot nu toe 10 medewerkers positief getest. De helft van hen is alweer aan het werk. Het aantal besmette medewerkers blijft dus gelukkig erg laag. Daar zijn we blij om.

 

PSW wenst alle zieke cliënten en medewerkers van harte beterschap.

 

 

Atelier Jerusalem in Coronatijd

Atelier Jerusalem van PSW Werk in Venray is afgelopen week weer heel voorzichtig gestart met de muziekactiviteit voor die mensen waarvoor de nood echt hoog was en die het aandurfden/wilden. Concreet betekende dit dat begeleider Jos Koenen vorige week met drie deelnemers ‘1 op 1’ muziek heeft gemaakt. De keramiek- en schilderactiviteiten zijn nog niet gestart. Deze en volgende week starten meer mensen, dan zal ook de keramiekactiviteit kleinschalig weer beginnen.

Een aantal deelnemers vindt het nog te spannend om te komen en een aantal wil pas weer beginnen als er meerdere deelnemers zijn. Dat laatste zal al snel kunnen, want we zorgen voor plexiglas schotten. Uiteraard wordt ook minimaal 1,5 meter afstand gegarandeerd en zijn de nodige hygiëne maatregelen getroffen.

Atelier Jerusalem heeft in de sluitingstijd veelvuldig contact gehouden met de deelnemers via mail, app, beeldbellen en telefonisch.
Op vraag van ‘Schijt aan de Grens‘ tenslotte, gaf Atelier Jerusalem, samen met hen, een aantal mini-concertjes. De reacties waren (en zijn nog steeds) hartverwarmend.
Een kleine beeldimpressie: kijk hier naar een kort filmpje.

 

 

Leuke initiatieven

Overal binnen PSW worden mooie en leuke initiatieven ontplooid om elkaar te ondersteunen, een hart onder de riem te steken en de tijd goed door te komen.

Een paar voorbeelden:

 

 • Een virtuele moederdagwens via Carenzorgt vanuit WBC Geenestraat in Nederweert.
 • Een anti-Coronamonster in WBC Echt om het virus buiten de deur te houden.

 

     

 

 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

   8 mei 2020

 

Aanpassingen maatregelen

De nieuwe maatregelen binnen PSW, die tot stand zijn gekomen naar aanleiding van de persconferentie van 21 april, zijn vorige week intern binnen PSW en naar cliënten en ouders/verwanten gecommuniceerd. Ze staan op onze website. 

 

PSW handhaaft deze maatregelen tot in ieder geval 20 mei.
Naar aanleiding van de persconferentie van woensdag 6 mei gaat PSW wel al bekijken waar en hoe verdere versoepeling van maatregelen kan plaatsvinden. Dit kan individueel zijn of voor een bepaalde groep. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat er voor noodzakelijke zorg, die afwijkt van de maatregelen die op de website staan, momenteel wel al (altijd in overleg) uitzonderingen worden gemaakt.

 

Als er nieuwe afspraken worden gemaakt, dan worden deze weer zo snel mogelijk doorgegeven.

 

 

Besmettingen

Vorige week hadden we geen enkele cliënt die positief op Corona getest was. Dat was natuurlijk heel mooi. Deze week zijn er 2 cliënten wel positief getest. Alle benodigde en voorgeschreven maatregelen zijn in werking gezet.

 

Het aantal positief geteste medewerkers blijft stabiel en nog altijd laag: 9 medewerkers zijn positief getest, waarvan er inmiddels 3 alweer hersteld en aan het werk zijn. 20 medewerkers zijn negatief getest. Momenteel wachten nog 6 medewerkers op de uitslag van de test.

 

PSW wenst alle zieke cliënten en medewerkers van harte beterschap.

 

 

Filmpje VGN

“In de gehandicaptenzorg bestaat het begrip afstand niet, laat staan anderhalve meter. Onze praktijk staat juist in het teken van warme aandacht in nabijheid en knuffelen.” Dat is de boodschap van een tv- en radioreclame waarmee de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zich op het Nederlandse publiek richt. Klik hier voor het filmpje.

 

 

Impressie herstart (beperkte) dagbesteding

De dagbesteding bereidt zich voor op een herstart (aanstaande maandag, 11 mei) met een beperkt aantal cliënten. Elke teamleider heeft hiervoor een plan opgesteld. Van de uitnodiging om naar de dagbesteding te komen, wordt door sommige cliënten wel en door andere geen gebruik gemaakt (omdat ze dit nog te spannend vinden). De cliënten of ouders/verwanten zorgen in principe zelf voor het vervoer. In dit filmpje een korte impressie hoe een van de locaties zich voorbereidt op de herstart.

 

 

Handen wassen

Een leuke manier om handen wassen te promoten, niet alleen voor kinderen toepasbaar: https://youtu.be/6lTGsGpOmIU.

 

 

Leuke initiatieven

Overal binnen PSW worden mooie en leuke initiatieven ontplooid om elkaar te ondersteunen en een hart onder de riem te steken en de tijd goed door te komen. Een paar voorbeelden:

 

 • PSW Werk regio Westelijke Mijnstreek stuurde al zijn contacten (cliënten, klanten, UWV, werkgevers, arbeidsdeskundigen etc.) een kaart om hen een hart onder de riem te steken. Hopelijk kan er snel weer (aangepast) opgestart worden!
 • Joekskepèl Schots&Scheif uit Venlo gaf een ‘op afstand’ optreden bij WBC Tegelen: groot succes!

 

                             

 

 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

     29 april 2020

 

Goede resultaten beeldbellen en zorgcentrale

                                        

 

Thuiswonende cliënten van PSW Thuis en de dagbesteding maken goed gebruik van beeldbellen en de zorgcentrale. Dat is mooi!

 • Inmiddels hebben meer dan 1000 cliënten van PSW toegang tot beeldbelzorg.
 • Gemiddeld vinden er op een doordeweekse dag zo’n 170 gesprekken plaats.
 • Dit betekent tot nu toe meer dan 3000 gesprekken en meer dan 750 uur zorg op afstand.

De zorgcentrale kan extra ondersteuning bieden op momenten dat er géén regulier contact is met PSW. Elke dag van 07.00-21.00 uur. De eerste twee weken laten zien dat cliënten met allerlei vragen contact opnemen én om gewoon even een gezellig praatje te maken. We horen terug dat cliënten het een prettig idee vinden dat ze, indien nodig, gebruik kunnen maken van een ‘hulplijn’. Dat geeft een extra gevoel van veiligheid. Het voorkomt mogelijk dat op een later moment meer zorg nodig is. De zorgcentrale is bereikbaar met de Vicasa-app (voor beeldbellen) en op 0475-474 405.

 

Inmiddels zijn er ook cliënten van verschillende WBC’s die met elkaar beeldbellen, omdat ze elkaar niet op de dagbesteding zien en contact willen houden.

 

 

Kunnen medewerkers worden getest?

Om erachter te komen of medewerkers getest kunnen worden, heeft PSW een stroomschema gemaakt. De actuele versie hiervan staat op de website (bij informatie voor medewerkers -> Corona testprocedure). Het schema is gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM en dient strikt door PSW gevolgd te worden. Alleen medewerkers die voldoen aan alle criteria, kunnen worden aangemeld bij de GGD.

 

 

Voldoende beschermende middelen

Wij hebben voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen op voorraad. Daarnaast is er nog altijd regelmatig contact met het depot van de GGD. Dit betekent dat, mocht er een besmetting optreden op een locatie, medewerkers veilig hun werk kunnen blijven doen.

 

Enkele medewerkers van PSW hebben onlangs zelf duurzaam te gebruiken (en goedgekeurde!) schorten met lange mouwen ontwikkeld.

 

 

Tips voor Thuis

Samen met het Kenniscentrum van PSW heeft PSW Junior een nieuwe webpagina aangemaakt met leuke tips voor thuis voor kinderen van 2-5 jaar. Deze pagina, met allerlei verschillende ontwikkelingsmaterialen, zal ook na de Coronacrisis in de lucht blijven en voortdurend aangevuld worden. De webpagina is te bereiken via de website van PSW Junior -> Ouders -> Tips voor thuis.

 

 

Medewerkers van PSW kunnen bij het Kenniscentrum een breed scala aan activiteiten en eenvoudige informatie over het Coronavirus raadplegen. De informatie kan uiteraard gedeeld worden met cliënten en hun ouders/verwanten/netwerk.

 

 

 

Beeldbericht manager Jet Vinken voor cliënten, ouders en medewerkers WBC’s

Zoals op de website vermeld, gaan we in situaties waarin dat echt noodzakelijk is, enige verruiming toepassen op de bezoekregeling voor wonen. Jet Vinken heeft een beeldbericht ingesproken om de cliënten, ouders/verwanten en medewerkers van de WBC’s hierover te informeren en ze nog eens te bedanken en een hart onder de riem te steken. Klik hier voor het bericht.

 

 

 

Theatermakers PSW weer actief

Op de website van PSW staan weer nieuwe videovoorstellingen van de theatermakers van PSW. Kijken!

 

 

Interview Roermond Nieuws

Dit interview gaf Amy Nevels, persoonlijk begeleider van AC Pappelhof, bij RoermondNieuws.nl in het kader van hun serie: de frontlinie van Roermond. Leuk!

 

 

Leuke initiatieven

Overal binnen PSW worden mooie en leuke initiatieven ontplooid om elkaar te ondersteunen en een hart onder de riem te steken en de tijd goed door te komen. Een paar voorbeelden (met de klok mee):

 

 • Kelly en Lotte (LVK finalisten!) met een super speciaal project, namelijk: zingen, dansen en muziek maken op de WBC’s. Je kunt ze uitnodigen op je WBC!
 • een Corona dagboek om nu in te werken en later in terug te kijken, ook als verwerking. In alle vormen te maken, misschien ook iets voor jou WBC of thuis?
 • Koning Matty en koningin Lilia (in hun vrije tijd teamleiders bij PSW) eerden op Koningsdag niet zichzelf, maar medewerkers van verschillende WBC’s.
 • In Nederweert werd een echte Bassie en Adriaan taart gebakken.
 • Een “dikke knuffel” spandoek bij WBC Posterholt.