Ga naar de inhoud

Van aanmelding PSW Werk tot betaalde baan

Van aanmelding bij PSW Werk tot betaalde baan

 

Sem  werd in 2017 aangemeld bij PSW Werk. Hij had een participatie-indicatie. Sem was al bekend bij een jobcoach van PSW vanuit school (Ortolaan, VSO) en liep vanuit school al een snuffelstage bij het trainingsteam van PSW Werk. Het trainingsteam is een team dat bestaat uit 6-8 cliënten die samen met een coach naar verschillende werkplekken gaan. Op deze werkplekken kunnen zij onderzoeken wat bij ze past, waar ze zich prettig voelen en wat ze nodig hebben om op een bepaalde plek te werken.

Sem nam deel aan het trainingsteam van Zuid (op maandag en dinsdag) en Midden (op donderdag en vrijdag). Dat betekende dat hij op veel plekken heeft kunnen ‘rondkijken’; hij kwam in een tuincentrum, horecagelegenheden, een bouwmarkt, productiebedrijf, een bouwbedrijf, een logistiek bedrijf, enz. Dit alles overigens gedurende anderhalf jaar.

Regelmatig werd aan Sem gevraagd of dit alles niet teveel was, ook gezien zijn beperking. Hij gaf aan dat het allemaal prima was, zijn vastigheid was het team en de coach. Sem ontwikkelde zich langzaam maar gestaag. Steeds werd het gesprek aangegaan over wat er nodig was voor een volgende stap. Aan die doelen werd hard gewerkt en een volgende stap kon weer gemaakt worden.

Langzaam is Sem stapjes gaan maken naar een individuele werkervaringsplek ; wanneer hij eenmaal gewend was op een werkplek, kon hij een dag zelfstandig komen, zonder groep. Die mogelijkheid was er op verschillende werkplekken. Sem heeft uiteindelijk, na anderhalf jaar, zelf een keuze kunnen maken over waar hij individueel wilde uitbreiden. Dit werd de Gamma in Echt. Dat ging goed; in plaats van een coach die constant in de buurt was, kwam nu een jobcoach. In het begin nog elke dag even, later één keer per week. De jobcoach coachte Sem, maar ook collega’s en leidinggevende en ze hield de belastbaarheid in de gaten. Uiteindelijk kreeg Sem een contract aangeboden bij de Gamma voor 28 uur per week in maart 2019. In eerste instantie voor een half jaar, met jobcoaching en loonwaarde. Na dit half jaar is het contract verlengd met een vast contract en is jobcoaching gestopt.

 

Heel bijzonder is dat de gemeente vanuit de participatiewet-indicatie het trainingsteam heeft ondersteund (meestal gebeurt dit alleen vanuit de Wmo). Uiteindelijk heeft dit dus een betaalde baan opgeleverd, zonder dat nog coaching nodig is. Een investering dus die op alle fronten zeer de moeite waard is! Sem heeft de treden van de participatieladder in zijn tempo doorlopen en dit heeft tot een mooi resultaat geleid.