Ga naar de inhoud

FAQ (Veelgestelde vragen) Clienten-ouders-verwanten

Algemene vragen

Hoe anticipeert PSW op de ontwikkelingen van het Coronavirus?
Om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met de gevolgen van het Coronavirus, heeft PSW een crisisteam samengesteld. Het advies van de RIVM en de brancheorganisatie volgen we hierbij op de voet. Het crisisteam bestaat uit de bestuurder, het managementteam en enkele medewerkers van verschillende ondersteunende afdelingen. Naast het crisisteam is er ook een Corona werkgroep samengesteld. Deze groep (bestaande uit enkele afgevaardigden van het crisisteam) zit iedere week bij elkaar om de operationele zaken rondom het Coronavirus in goede banen te leiden.


Waar kan ik PSW specifieke informatie vinden over de ontwikkelingen van het Coronavirus?

Op onze website is een aparte Corona pagina aangemaakt waar u de meest actuele informatie terug kunt vinden. Voor specifieke informatie die alleen voor uw kind/verwant geldt, wordt u persoonlijk op de hoogte gesteld door de (persoonlijk) begeleider of teamleider van uw kind/verwant.


Waar kan ik terecht voor vragen rondom het Coronavirus?

Mocht u ondanks alle communicatie rondom het Coronavirus nog steeds geen antwoord op uw vraag hebben, dan verzoeken wij u om contact op te nemen met de (persoonlijk) begeleiders van uw kind/verwant. Buiten onze eigen communicatiekanalen, raden wij u ook aan om de website van het RIVM en VGN in de gaten te houden.


Ik maak me druk om het Coronavirus. Hoe kan ik met mijn gevoelens en zorgen omgaan?
Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp. Ga naar de website van het Steunpunt Coronazorgen voor meer informatie: https://www.steunpuntcoronazorgen.nl/


Beschermingsmiddelen

Hoe komt PSW aan beschermingsmiddelen?
De locaties/sectoren bestellen hun beschermingsmiddelen zelf.


Corona klachten, testen & besmettingen

Kunnen PSW medewerkers snel getest worden zodat de zorg gewaarborgd blijft?
Voor medewerkers in de directe zorg is een speciaal prioriteitsnummer beschikbaar gesteld vanuit de GGD. Zij kunnen binnen één dag getest worden en voorzien worden van de uitslag. Mocht het zo zijn dat de wachttijden bij de GGD (structureel) oplopen, dan zal PSW een eigen teststraat opstarten of gebruik maken van spoedtesten zodat de zorg gewaarborgd blijft.


Wat gebeurt er met mijn kind/verwant als hij vermoedelijk besmet is?

Woont uw kind/verwant thuis of zelfstandig? Neem dan contact op met de GGD voor het laten afnemen van een test. Woont uw kind/verwant bij een woonbegeleidingscentrum van PSW? Dan zullen wij de test bij PSW uitvoeren. Hier zijn enkele medewerkers voor opgeleid. Tot de testuitslag bekend is, zal de cliënt op zijn/haar kamer verblijven. De uitkomst van de test is in de meeste gevallen dezelfde dag nog bij ons bekend.


Wat gebeurt er als er een besmetting is op een groep?

Bij een besmetting op de groep wordt zo snel mogelijk, waar nodig in overleg met de GGD, een bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Ouders/verwanten van de cliënten die direct risico hebben gelopen, worden zo snel mogelijk geïnformeerd over de maatregelen die zij dienen te treffen. Afhankelijk van de omvang van het aantal besmettingen en quarantainemaatregelen op een locatie en groep, wordt afgewogen of en welke groepen gesloten moeten worden.


Mijn kind is verkouden, mag hij wel of niet naar de kinderopvang/school?
Dit hangt af van de situatie. Via deze beslisboom kunt u eenvoudig het antwoord op deze vraag achterhalen. Let op: deze beslisboom is van toepassing op kinderen van 0 jaar t/m groep 8. Voor kinderen die ouder zijn, gelden de landelijke richtlijnen. Mocht u twijfelen, neem dan contact op met uw contactpersoon bij PSW.


Bezoek

Mogen cliënten van WBC’s bezoek ontvangen?
Ja, dat mag. Cliënten mogen net zoals iedereen in Nederland bezoek ontvangen. PSW handhaaft per 26 november 2021 dat er maximaal 4 personen per cliënt op bezoek kunnen komen en dat deze personen in eigen appartement/ studio ontvangen worden. Bezoekers kunnen alleen in de huiskamer worden ontvangen ‘als het eerste niet kan’ en na overleg op welke wijze dit dan veilig in de algemene ruimte kan. Een mondmasker voor bezoekers binnen de WBC’s/AC’s en locaties Junior is verplicht totdat de bezoeker heeft plaatsgenomen. Kijk voor de actuele informatie op onze Corona website.


Vakantie

Hoe gaat PSW om met (terugkeer van) vakanties in het buitenland?
Waar iemand op vakantie gaat, behoort tot de privésfeer. PSW kan en wil niemand verbieden om naar bepaalde vakantieregio’s af te reizen, ook medewerkers niet.

Voor de mensen die op vakantie gaan, doen wij een dringend beroep op het gezonde verstand en ieders verantwoordelijkheid. Het lijkt ons logisch dat u niet op vakantie gaat naar gebieden die door de Nederlandse overheid als risicogebied worden aangemerkt (de landen met code oranje en rood). U brengt hiermee naast uzelf ook anderen, waaronder familie, cliënten en medewerkers van PSW in gevaar. Indien u naar een geel of groen gemarkeerd gebied gaat en het betreffende gebied verandert tijdens uw verblijf naar oranje of rood, dan moet u bij terugkeer 10 dagen in thuisquarantaine. Dit geldt ook voor cliënten die bij PSW wonen. Zij moeten 10 dagen bij ouders/familie met wie de periode in het risicogebied is doorgebracht, in thuisquarantaine gaan. Daarna kunnen zij terugkeren naar het WBC. Mocht hij/zij niet bij u thuis in quarantaine kunnen (i.v.m. de noodzakelijke zorg) dan moet hij/zij op de eigen kamer bij PSW in volledige isolatie. Dit heeft een grote impact op cliënten dus houdt u hier s.v.p. rekening mee in uw overweging (wel/niet op vakantie naar het buitenland). Via deze link kunt u zien of u terugkeert uit een land waarvoor een thuisquarantaine advies geldt.


Inzet medewerkers

Ik ken iemand in mijn privé omgeving die bereid is om zijn of haar hulp aan te bieden aan PSW. Waar kan hij/zij dit kenbaar maken?
Heel fijn. Hij of zij mag contact met ons opnemen via telefoonnummer 0475 – 474 429.