Ga naar de inhoud

Ontwikkelingsgroep Ballon Panningen

“Durf te erkennen als iets niet lekker loopt”

 

Niet mee spelen met andere kinderen en dicht bij de begeleidster blijven. Op het reguliere kinderdagverblijf viel op dat tweeling Ries en Meis ander gedrag vertoonde dan het merendeel van de kinderen. Ries kon daarnaast flink boos worden als iets niet lukte of niet duidelijk was. Ouders Diet en Peter zochten hulp. Ze kregen integrale vroeghulp en werden uiteindelijk doorverwezen naar PSW. Peter: “Al na twee weken merkten we verschil.”

 

Met de billen bloot

“Durf te erkennen dat je kind ander gedrag laat zien dan andere kinderen. Sta er voor open en schaam je niet voor wat andere ouders denken of zeggen. Je moet met de billen bloot en je kwetsbaarheid tonen. Als je dat doet, vind en krijg je hulp en kom je verder. En dat is wat je voor je kinderen wilt én voor jezelf.” Aan het woord Diet Swinkels, moeder van tweeling Ries en Meis.

 

Ontwikkelingsgroep PSW Junior

Diet: “Omdat een ‘normale’ opvoeding niet toereikend was, kregen we thuis hulp van integrale vroeghulp. Zij hebben ons getipt over ontwikkelingsgroep Ballon van PSW Junior in Panningen. Al snel hadden we hier een goed gevoel bij. Nu, een jaar later, zijn we super enthousiast. En nog belangrijker: Meis en Ries zijn super enthousiast.”

Peter: “Het verschil in gedrag was al na twee weken merkbaar. De ontwikkelingsgroep zit in een kleine, overzichtelijke ruimte, er is structuur, de kinderen worden positief uitgedaagd en er is aandacht voor elk kind.”

 

Samen met de ouders

Peter: “De ontwikkelingsgroep is dichtbij huis. Lekker op de fiets er naar toe, tussen de  schoolkinderen. Dat voelt ook niet zo zwaar dan je kind met een busje laten gaan. En Ries en Meis vinden het op de fiets ook heerlijk.”

Diet: “Dichtbij huis is ook fijn als er overleg is. We worden overal bij betrokken en zitten   regelmatig bij elkaar. Begeleiding denkt met ons mee. Zelfs over de thuissituatie.”

 

Vooruitgang

Peter: “Ik blijf me verbazen wat de kinderen in de ontwikkelingsgroep leren. Aan schoolse vaardigheden en bijvoorbeeld op het gebied van spraak. Ries kan nu beter aangeven wat hij wil, of juist niet. Daardoor is er meer rust in huis. Het was frustrerend om hem niet te begrijpen. Dat leidde vaker tot woede uitbarstingen bij hem. Nu zelden nog. De rust doet de hele gezinssituatie goed.”

Diet: “De begeleiding straalt warmte, betrokkenheid en nabijheid bij je kind uit. Als het nodig is wordt er even op schoot geknuffeld om er daarna weer tegenaan te kunnen. Ik vind dat belangrijk. Je voelt dat je kind absoluut geen nummertje is.”

 

Deskundigheid

Diet: “De begeleiders zijn kundig. Er wordt gericht aan doelen gewerkt en wij worden goed op de hoogte gehouden. De therapieën die Ries en Meis nodig hebben, vinden plaats tijdens het dagprogramma op de ontwikkelingsgroep. Dat is heel fijn. Begeleiding neemt adviezen en oefenvormen meteen over in het dagelijkse programma zodat er veel geoefend wordt.”

 

Toekomst

Ries en Meis blijven nog een jaartje in de ontwikkelingsgroep. “Wij vinden dat een fijne gedachte. Zo kunnen ze in een kleine, veilige omgeving nog veel leren om dan de overstap naar een vorm van onderwijs te maken. Welke, dat zien we nog wel. PSW Junior begeleidt ons daar ongetwijfeld ook goed in.

 

Meer informatie over Ontwikkelingsgroep De Ballon in Panningen.