Ga naar de inhoud

“Dat een gezin het uiteindelijk weer helemaal zelf kan, daar doe je het voor!”

Yvon Hermans (pedagogisch gezinsbegeleider) en Daphne Hoekstra (gedragskundige) werden betrokken bij de ondersteuning aan Vienna. Vienna vertoonde regelmatig driftbuien en moeilijk te begrijpen en te sturen gedrag. Yvon Hermans nam de ondersteuning op zich. Al snel ontdekte zij dat er ook vragen rondom Milan, het oudere broertje, speelden. En dat de ouders dus behoefte hadden aan hulp bij de opvoeding van beide jonge kinderen. Omdat Yvon inmiddels goed zicht op het gezin had, nam zij de hele ondersteuning op zich. Voor de ouders was dat erg prettig. Daphne was op de achtergrond beschikbaar voor advies en overleg. Ook die gedachte bleek voor de ouders geruststellend.

 

Yvon:” Ik leerde een moeder kennen zonder zelfvertrouwen en soms ten einde raad. Vader was voor zijn werk veel uit huis, de zorg voor de kinderen kwam dus voornamelijk op haar neer. Moeder stelde zich, heel knap, kwetsbaar op. Ook ik deed dit. Dat ik ‘ook niet alles wist’ maar wel samen met haar naar oplossingen op zoek ging, gaf haar vertrouwen. Vanaf het begin ben ik naast haar gaan staan. Ik hielp haar het gedrag van Vienna te begrijpen en hoe ze er mee om kon gaan. Maar zij moest het doen. Ze groeide in haar rol en het vertrouwen dat ik er was als ze me nodig had, was al voldoende. Ook vader werd meer betrokken bij het proces. Vandaag de dag zie ik een moeder die heeft ervaren dat ze het alleen aan kan. Die zegt: we hebben er vertrouwen in, wij zijn er nog niet, maar we weten wat we nodig hebben. Een wereld van verschil met 3 jaar geleden.”

 

Daphne: ”Het was een pittig proces. Ik zie nu een jong, opgebloeid gezin dat de boel op de rit heeft. Een moeder met zelfvertrouwen, een vader die ondanks zijn drukke werk een goede ondersteunende rol heeft en twee jonge kinderen die kunnen zijn wie ze zijn en die zich prima ontwikkelen. Dat we dit bereikt hebben is mede te danken aan de ruimte die PSW ons gaf om maatwerk te leveren. Yvon is naast moeder gaan staan, heeft haar vertrouwen gegeven en was er als het nodig was. Zij heeft kennis, kunde en kracht overgedragen zodat het gezin het nu zelf kan. Dat noem ik kwaliteit leveren. Daarnaast weet ik zeker dat deze inzet veel (zwaardere) zorg op de lange termijn heeft voorkomen. Dat is mooi, maar we mogen er vooral trots op zijn dat de ouders weer vertrouwen hebben in zichzelf en hun kinderen.”

 

Daphne: “PSW Junior werd gevraagd om mee te kijken wat er bij Vienna speelde. Ik ben haar thuis en in de peuterspeelzaal gaan observeren en heb mijn bevindingen daarna met de ouders besproken. Gewoon aan hun eettafel, laagdrempelig en samen mét hen, niet in de sfeer van ‘over hen’. Die benadering heeft Yvon in haar begeleiding heel sterk doorgezet: ik kom naast jullie staan, jullie kunnen het en ik help jullie het zelf weer op te pakken. Mede doordat mensen rondom het gezin een mening hadden over wat er aan de hand was en hoe het anders moest, hadden de ouders het zwaar. Wellicht goed bedoeld, maar niet helpend. Na de beeldvormingsfase van Vienna was mijn rol op de achtergrond. Yvon en ik hebben vaak contact gehad. Zo leverde ik indirect mijn bijdrage. Het is mooi dat PSW dat goed faciliteerde.”

 

Yvon: ”Vienna was een pittig meisje dat veel nabijheid in de opvoeding nodig had. Moeder heeft dat geweldig opgepakt. We hebben uiteraard vader, maar ook de directe omgeving van het gezin betrokken bij het proces, zoals (schoon)ouders en school. Ik heb de ouders daarnaast ondersteund bij gesprekken met school en andere instanties. Zo zijn we bij Karakter in Nijmegen terecht gekomen voor diagnostiek en verdere onderzoeken voor Milan. Dat was een fijne samenwerking, ook in de vervolgafspraken over wie wat het beste kon uitvoeren. We hebben de ouders begeleid in de overstap van Milan naar het speciaal basisonderwijs. Daar zit hij nu op zijn plek. Er is meer begrip voor de ouders en Milan gedijt goed. Dat brengt veel rust thuis.”

 

Daphne: “We hebben veel ingezet en veel stappen genomen in dit gezin. Het was echt behandeling. Het heeft een mooi resultaat opgeleverd. De rust is weergekeerd in het gezin.”

 

Yvon: Het gevoel dat ze ‘gehoord en gezien’ werden en er niet alleen voor stonden, was voor de ouders heel belangrijk. Ze hadden vertrouwen in PSW en kregen weer vertrouwen in zichzelf. Het is een mooi gevoel dat je een intensief proces kunt afsluiten met het vertrouwen dat een gezin het zelf gaat redden.”