Ga naar de inhoud

“Een goed rapportcijfer is mooi, verbeteren nog beter”

Rianne Bergmans is persoonlijk begeleider bij ontwikkelingsgroep Maasbracht van PSW Junior. Een rapportcijfer aan ouders vragen over de geboden zorg vond ze prima, maar niet genoeg. “Het gaat om verbeteren, dus je wilt meer weten.”

 

Een negen en meer

Als de evaluatie van het ondersteuningsplan van Jazz nadert, vraagt Rianne volgens afspraak aan de ouders of ze de geboden zorg willen duiden in een cijfer. PSW hanteert die werkwijze bij de evaluatie van het ondersteuningsplan als ‘de breinaald in de cake’ om te polsen hoe de tevredenheid bij cliënten en ouders/verwanten is. De ouders van Jazz zijn erg tevreden en geven een 9. Rianne: “Dat is natuurlijk een mooi compliment en dat succes moet je ook even vieren. Toch ontbreekt er voor mij iets. Ik ben voortdurend op zoek naar verbeteringen. Zowel in de ondersteuning die wij op de ontwikkelingsgroep bieden, als in mijn eigen ontwikkeling. Je wilt het immers zo goed mogelijk doen voor de kinderen en hun ouders.”

 

Eigen initiatief

Rianne neemt zelf het initiatief om de ouders de aanvullende vraag te stellen wat ze als plus- en minpunten in de ondersteuning hebben ervaren. Wat kan PSW volgens hen verbeteren? “Dan zie je dat zelfs ouders die een 9 geven een verbeterpunt hebben. Ik vind dat fijn, daar kan ik iets mee. Bij de tweede evaluatie (ook een 9, weer hartstikke mooi!) kwam er een ander punt naar voren. Beide verbeterpunten hebben we in het team besproken en nemen we mee om onze begeleiding verder te verbeteren. Wat ik ook belangrijk vind is om te weten wat wij als personeel en organisatie volgens ouders goed doen. Dit zijn de krachten die ouders opvallen en dus sterke kanten van ons. Die moeten we koesteren.“

 

Vertrouwen

“Ik merkte dat de ouders het zelf ook fijn vonden om iets verder te gaan dan alleen een cijfer. Zij voelden dat de sfeer goed en vertrouwd was en durfden dus zaken aan te geven. Door deze diepgang aan te brengen, werk je er samen aan dat je ‘niets laat liggen’ en nog beter kijkt of je kunt verbeteren. Als je creatief bent in het stellen van je vragen en goed aansluit bij de ouders, krijg je echt antwoorden waarmee je verder kunt. Mijn directe collega’s doen het ook al, misschien een idee voor heel PSW?”