Ga naar de inhoud

Gesprek onder de partytent

Toezicht op de inhoud van kwaliteit

 

In het denken over kwaliteit van zorg is een beweging zichtbaar: meer aandacht voor de inhoud en het gesprek. De Raad van Toezicht van PSW gaat mee in die beweging. Toezichthouders Marieke van Baars en Marie-Josée Smits, respectievelijk voorzitter en lid van de Commissie Kwaliteit en Veiligheid van de Raad van Toezicht, vinden het gesprek met cliënten, ouders en medewerkers onmisbaar in hun toezichthoudende rol. “Kijken en luisteren; proeven van de sfeer geeft een mooi beeld.” Zij zoeken steeds naar mogelijkheden voor bezoeken aan de organisatie; nog niet zo gemakkelijk in Coronatijd. Het werd een gesprek onder de partytent in de tuin van woonbegeleidingscentrum (WBC) Tegelen met Vivianne Boonen en Rian Selder, bewoners van het WBC. Ook teamleider Corinne van de Griendt en zorgmanager Jet Vinken (intussen met pensioen) sloten aan.

 

Op een koude dag in november werden Marieke en Marie-Josée allerhartelijkst ontvangen door een van de bewoners en kordaat door de noodzakelijke maatregelen begeleid: handen wassen en mondkapje voor! Met de nadrukkelijke instructie om anderhalve meter afstand te bewaren. Vervolgens gingen ze buiten naar een partytent waar zes zitplaatsen op ruime afstand van elkaar waren geplaatst en de koffie en thee met koekjes klaarstonden. Voor wie niet gekleed was voor een gesprek buiten, werden snel dekentjes gehaald.

Na een voorstelrondje ging het gesprek over hoe Vivianne en Rian de Coronatijd hebben ervaren. Ze vertelden dat ze steeds goede informatie hadden gekregen en begrepen waarom het allemaal nodig was. Maar het was lastig dat ze hun ouders lange tijd niet mochten zien. En ze hadden ook wel eens moeite dat sommige bewoners iets wel mochten en andere niet. Zoals bij Rian, die nog maar kort geleden verhuisd was en daarom tussendoor een keer naar haar ouders mocht. Maar dat werd dan toch ook wel weer begrepen. Wat wel raar was, was dat ze in hun eigen huis gewoon als volwassenen werden gezien, maar in de dagbesteding (extern, toen die weer openging) als kinderen werden behandeld. Zo werden ze daar begeleid naar het toilet en geholpen bij het handen wassen.

 

Vivianne en Rian vertelden ook leuke dingen uit de Coronatijd. Zoals de kampeervakantie in de tuin van het WBC, georganiseerd omdat de gebruikelijke uitstapjes in de zomer niet mogelijk waren. Bewoners hebben ervan genoten en wie wilde, kon gewoon in het eigen bed slapen.

 

De Raad van Toezicht in gesprek met bewoners van WBC Tegelen tijdens hun ‘vakantiekamp’.