Ga naar de inhoud

Waardevolle bijdrage ondernemingsraad in Coronatijd

Annelies Duijts is persoonlijk begeleider in een woonbegeleidingscentrum en voorzitter van de ondernemingsraad (OR) van PSW. Zij vertelt over de rol van de OR in Coronatijd. Een rol die indirect bijdroeg (en nog bijdraagt!) aan de kwaliteit van leven voor de cliënten.

 

Van meet af aan betrokken

“PSW heeft de OR vanaf het begin van de Coronacrisis nauw betrokken bij zijn overwegingen, beslissingen en beleid. Dat was heel fijn. Wij hebben natuurlijk de taak om de belangen van de medewerkers te behartigen, maar als je goed voor je medewerkers zorgt, komt dat ook ten goede aan de cliënten. En daar doen we het toch allemaal voor?!

De eerste weken van de Coronacrisis merkte je dat medewerkers onder de indruk waren: niemand wist wat op hem afkwam en hoe erg het was. Wat kan en mag, wat is veilig? Daarnaast kregen ze te maken met meer roosterwisselingen, andere (tijdelijke) collega’s, bijvoorbeeld van de dagbesteding en persoonlijke beschermingsmiddelen. We hebben dat als OR goed gevolgd en PSW stond open voor onze zorgen en adviezen.”

 

Teststraat PSW

“De OR was blij met het initiatief van PSW om een eigen teststraat op te zetten en heeft dat volmondig gesteund. Medewerkers hebben het enorm gewaardeerd. Je kon namelijk zonder afspraak gaan, was snel aan de beurt en in de regel had je dezelfde dag nog de uitslag (en dus duidelijkheid). Maar ook omdat hiermee de druk op de roosters verminderd werd: testte je negatief, dan kon je weer snel aan het werk en hoefden collega’s minder lang terug te komen. Voor cliënten betekende het meer continuïteit en bekende gezichten op de groep.”

 

Meer dan Corona

“2020 was voor de OR gelukkig meer dan alleen Corona. We hebben ook een goede bijdrage kunnen leveren aan het nieuwe strategisch meerjarenplan en aan de nieuwe samenwerking in het sociaal domein: VIJF. De OR heeft met name veel werk gestoken in dit laatste omdat een dergelijke samenwerking onbekend terrein was. We zijn tot een positief advies gekomen omdat we vinden dat de passende zorg die VIJF biedt, daadwerkelijk bijdraagt aan de kwaliteit van leven van cliënten in het sociaal domein: sneller de juiste zorg, zonder ‘van het kastje naar de muur gestuurd te worden’ en met minder bureaucratie.“