Ga naar de inhoud

Shantala speciale zorg

Shantala Speciale Zorg binnen PSW! Vanaf maart gaan de trainingen weer van start! Schrijf je nu in via Learnlinq.

 SHANTALA SPECIALE ZORG

Als Shantala al bekend is, dan is dat vaak om haar aanrakingsmethode (massage). Shantala Speciale Zorg (SSZ) is echter in de eerste plaats een bejegeningswijze. Dat je deze aanrakingsmethode (massage) en bejegeningswijze kunt combineren tot een waardevolle, respectvolle en warme omgangsstijl die toepasbaar is in elk contact wat je met een cliënt hebt, willen we in deze basistraining uitdragen. De Shantala-methode biedt een basishouding die (meer)waarde heeft voor zowel de cliënten als de zorgverleners. Contact met cliënten hebben wij de hele dag. Het is de essentie van ons beroep. Of we nu op een (woon)groep werken, de dagbesteding, ambulant,  administratie, of welke functie ook in een zorginstelling.

Tijdens de basistraining SSZ bieden we concrete aanrakingswijzen en basishoudingen die het contact met onze cliënten kunnen vergemakkelijken. Denk daarbij aan alle dagelijkse verzorgingsmomenten zoals:  wekken, wassen/afdrogen, aan/uitkleden, eten/drinken, in bed verzorgen, verplaatsen enz, transfers. En in de dagelijkse begeleiding hebben we steeds te maken met vragen als

Hoe:

 • Bevragen we onze cliënten?
 • Enthousiasmeren we onze cliënten?
 • Kalmeren we onze cliënten?
 • Begrenzen we onze cliënten?
 • Geven we hen ruimte tot zelfinitiatief?
 • Manifesteren zij hun eigenheid?

De resultaten van de Shantala methode zijn:

 • Er ontstaat een positief zelfbeeld;
 • De ander voelt zich meer gezien, gehoord en begrepen;
 • Er komt meer rust en ontspanning;
 • Het lichaamsbeeld en het lichaamsbesef wordt versterkt;
 • Het contact van de zorgvrager met zichzelf, de ander en de omgeving verbetert;
 • De verzorgingsmomenten verlopen beter.

Wij zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van zorg en het plezier van wonen en werken binnen een zorginstelling verbeterd kan worden door het toepassen van Shantala Speciale Zorg!!!!!!!

Nieuwsgierig geworden? Bij vragen bel of mail naar:

Ellen Derix: e.derix@psw.nl / 06-20699854
Anouck Bankers: a.bankers@psw.nl