Ga naar de inhoud

Yaniek ontwikkelt zich van dagbesteding naar betaald werk

PSW heeft in 2021 te maken met een terugloop van het aantal cliënten dat de dagbesteding bezoekt. Bij de analyse van oorzaken (voor een groot deel Corona-gerelateerd), blijkt ook een andere kant: cliënten die doorstromen naar (vrijwillig of betaald) werk. Het verhaal van Yaniek is daar een mooi voorbeeld van.

 

In 2017 start Yaniek Zeekaf vanuit de Parkschool in Sittard (een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs) met een stage bij PSW binnen het trainingsteam. Yaniek geeft vanaf dag één aan dat ze graag nog verder wil leren en dat haar doel een betaalde baan is. Ze gaat  ervoor en doet het!

 

De aanloop

Met het trainingsteam van PSW Werk werkt Yaniek enkele jaren op verschillende trainingsplekken. Met als doel te onderzoeken wat bij haar past en om werkvaardigheden te leren. Ze krijgt ondersteuning door middel van groepsbegeleiding tot individuele coaching op een werkervaringsplek. Daarnaast leert ze vaardigheden binnen het Werkleercentrum van PSW, zowel technische als sociale. Hier volgt ze ook workshops en kan ze haar ervaringen delen met anderen.

 

Samenwerking

In de ondersteuning van Yaniek werkt PSW Werk samen met Vidar (sinds 2021 de naam voor de samenwerking tussen de sociale diensten van de gemeenten Sittard-Geleen en Stein, leerwerkcentrum Vixia, het Participatiehuis en werkgeversservicepunt Westelijke Mijnstreek). Er wordt afgesproken dat Yaniek naar betaald werk gaat toewerken, langzaam, op haar eigen tempo. PSW Werk blijft de coaching verzorgen.

 

Roet in het eten

In 2020 lijkt de verwachte betaalde baan eraan te komen. De individuele werkervaringsplek waar Yaniek op dat moment aan de slag is bevalt goed. De klik is er, Yaniek doet haar werkzaamheden goed en de eigenaren geven fijne en warme begeleiding. Alles lijkt in kannen en kruiken, maar dan komt Corona. Het werk in de horecagelegenheid valt stil. Yaniek kan gebruik blijven maken van het Werkleercentrum van PSW waar ze haar vaardigheden blijft onderhouden en ook nieuwe leert. De tijd wordt dus goed besteed.

 

Gelukt!

Via Vidar komt een mogelijke nieuwe werkgever in beeld en na een proeftijd blijkt dit inderdaad het geval: Yaniek krijgt een arbeidsovereenkomst voor 16 uur! Ze heeft het enorm naar haar zin. De jobcoach van PSW blijft haar coachen op de werkplek. Op deze manier kan snel geschakeld worden met andere disciplines van PSW en indien nodig ondersteuning geregeld worden. Yaniek blijft één dag per week naar het Werkleercentrum komen. Zo blijft haar vertrouwde vangnet in stand, onderhoudt ze haar sociale netwerk en heeft ze de mogelijkheid om extra vaardigheden te trainen. Binnen het Werkleercentrum is Yaniek een inspirerend voorbeeld voor haar collega’s wat weer een positieve invloed heeft op haar zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het verhaal van Yaniek is zo meer dan een verhaal over werk en een betaalde baan. Het gaat over jezelf ontwikkelen, (willen) leren, zelfredzaamheid, veerkrachtiger worden en echt meedoen in de samenleving. PSW is er net zo trots op als Yaniek zelf. Mooi hoe dit samen tot stand gebracht is.