Ga naar de inhoud

Janet Vankan, begeleider vaste nachtdienst

“Er is altijd iets dat je moet oplossen, ik vind dat heerlijk.”

 

Janet Vankan werkt al ruim twintig jaar als vaste nachtdienst. Sinds 2018 doet ze dat bij PSW in een woonbegeleidingscentrum voor mensen met een ernstig meervoudige beperking: “Als je het dienstrooster goed op je privéleven kunt afstemmen, heb je inhoudelijk en wat betreft voorwaarden een prachtbaan!”

 

Overstap

Janet kwam bij toeval in de nachtdienst terecht. Ze vervulde een aantal vervangingen en werd gevraagd ook een paar nachtdiensten over te nemen. “Ik heb vooraf goed met mijn man afgestemd hoe we het gingen regelen, ook met de oppas voor onze zoon. Dat bleek prima te combineren. Toen onze zoon naar de basisschool ging, werd dat nog eenvoudiger.” Janet stapte na jaren werken bij een collega zorgaanbieder in 2018 over naar PSW. “PSW begon voor het eerst in een woonbegeleidingscentrum met een wakende nachtdienst. De mooie nieuwe locatie, de kleinschalige opzet en de kortere reisafstand trokken mij over de streep om over te stappen. Daarnaast kon ik mijn ervaring in de nachtdienst in deze nieuwe situatie toepassen en overdragen.”

 

Wakende nachtdienst

“In deze locatie werken we met een wakende nachtdienst. Een geavanceerd uitluistersysteem ondersteunt ons daarbij. Je bent altijd echt nodig als iemand wakker wordt en het werk vraagt creativiteit en oplossingsgerichtheid. Ik vind dat heerlijk! Je bent er puur voor de bewoners, met als doel hen een goede nachtrust te bezorgen. Er zijn geen telefoontjes of andere zaken die je van je werk houden. Tussendoor doe je vooral huishoudelijke klusjes waardoor je collega’s overdag meer tijd hebben voor de bewoners.  Met altijd oren en ogen gericht op de uitluisterapparatuur natuurlijk. Als je iets hoort, gaat dat uiteraard meteen voor.”

 

Voor- en nadelen

“Inhoudelijk kun je veel betekenen voor de bewoners. Dat vind ik mooi. Je moet er wel tegen kunnen dat je alleen werkt en je collega’s alleen bij de overdracht en werkoverleg ziet. We hebben een cyclisch rooster, met een paar nachtdiensten heb je je contracturen gewerkt. Met mijn arbeidsovereenkomst van 24 uur werk ik in vier weken tien-elf diensten van ruim acht uur. Dat betekent dat ik veel vrije tijd overhoud voor mezelf en mijn gezin. Wil je meer uren werken, dan zou je het zelfs kunnen combineren met andere diensten. Ik heb door de jaren heen geleerd een vast slaap-werkritme aan te houden. Dat is belangrijk en werkt goed. Je moet na een nachtdienst wel echt (kunnen) slapen overdag! Als je dit allemaal goed op je privéleven kunt afstemmen, heb je inhoudelijk en wat betreft voorwaarden een prachtbaan!”