Ga naar de inhoud

Roommit en PSW

De pilot van Roommit is voor student Daniël een ideale uitkomst en voor zorginstelling PSW een leerzame ervaring

Studenten zoeken vaak wanhopig naar woonruimte tegen betaalbare prijzen. In de zorg groeit de werkdruk tot enorme hoogte waardoor iedere helpende hand meer dan welkom is. Roommit combineert beide dilemma’s en liet de wens van kamerzoeker Daniël van ’t Hul samenkomen met de zoektocht van zorgaanbieder PSW naar innovatieve oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt.

 

Oorspronkelijk komt Daniël uit de buurt van Arnhem. Hij studeert fysiotherapie in Eindhoven. Idealiter was hij op kamers gegaan in de stad van zijn studie. Ook bij hem slaagt de zoektocht naar woonruimte niet. Op en neer pendelen met het openbaar vervoer tussen Heteren en Eindhoven is niet ideaal. Dankzij een Facebookpost van zijn moeder komt Daniël met Roommit in contact. Roommit biedt studenten goedkopere huisvesting aan binnen een zorginstelling. Daniël heeft daar wel oren naar en ook gehandicaptenzorgaanbieder PSW wil graag meedoen aan de pilot.

 

Geen honderden euro’s per maand voor een kamer
In plaats van honderden euro’s per maand betaalt Daniël een lage huurprijs voor een kamer met een eigen badkamer, toilet en kitchenette. De logeerkamer komt tijdelijk niet in aanmerking voor verhuur aan cliënten en is hiervoor beschikbaar. Als tegenprestatie verwacht PSW wel dat hij tijd doorbrengt met de cliënten, die een licht verstandelijke beperking hebben en begeleiding aan huis krijgen. Voordat Daniël kan komen wonen, is er een kennismakingsgesprek om te kijken of er een klik is.

 

Daniël drinkt een kopje koffie, gaat een blokje om, maakt een praatje of beantwoordt een vraag. “Een ideale uitkomst”, vindt teamleider Bart Vervest van PSW. ”Daniël krijgt geen rol als begeleider, maar kan extra activiteiten en aandacht bieden. Als de cliënten een eenvoudige vraag hebben of er komt bijvoorbeeld een monteur om de lift te repareren, dan hoef ik geen personeel in te zetten. Ik kan Daniël vragen of hij thuis is.”

 

Na de pilot van anderhalve maand kan Bart moeilijk inschatten wat de aanwezigheid van Daniël teweegbrengt bij de cliënten. “Maar als ik zie en hoor dat Daniël heel benaderbaar is en voor veel sociale interactie zorgt, dan kan ik alleen maar zeggen dat ik dit geweldig vind. Ook de zorgprofessionals lopen met hem weg.” Loopt hij dan nergens tegenaan? “Ook dat is nog lastig te zeggen na zo’n korte periode”, antwoordt de teamleider: “Het is voor alle partijen aftasten. Zou Daniël bijvoorbeeld begeleiderstaken gaan uitvoeren, dan zouden mijn begeleiders daarover met hem in gesprek gaan.”

 

Op zijn plek bij PSW
Daniël zit op zijn plek bij PSW: “Ik leer ook veel over mezelf, want elke cliënt is anders in de omgang. Daar leer je veel van”, vertelt hij enthousiast. Soms zou hij graag zelfs meer uren met zijn huisgenoten doorbrengen. ,”Ik wil ze supergraag helpen. Mijn studie is leidend. Als ik het wat drukker heb met school dan gaat dat altijd voor. En ik werk er ook nog bij, anders kan ik dit niet betalen.” Mist hij het studentenleven niet? “Nee, niet echt”, antwoordt Daniël zonder lang na te denken. ,”Ik vind het leuk om een keer uit te gaan, maar dat doe ik dan liever met vrienden van thuis.”

 

Daniël zou het anderen aanraden als zij de kans krijgen. ,”Dit is een supermooie uitdaging en je doet iets goeds terug voor de maatschappij.” Ook Bart zou andere zorginstellingen adviseren een student in huis te halen. ,”Als je het goed voorbespreekt en dat hebben we gedaan met Roommit en Daniël, dan heb je weinig te verliezen in zo’n proeftijd. Het neemt druk weg bij de zorgprofessionals en de cliënten krijgen meer sociale interactie. Voor ons is deze pilot een mooi en leerzaam schoolvoorbeeld van hoe het zou kunnen om de zorg toekomstbestendig te maken.” Tekst: Wout Fassbender