Ga naar de inhoud

Fietsen met vrijwilliger Huub

Blij met Huub

Als Huub aan komt fietsen, roept Simon: ‘Nu ben ik aan de beurt, joepie!’ Het zegt genoeg over hoe graag de deelnemers van activiteitencentrum Pappelhof elke dinsdagochtend bij vrijwilliger Huub Dieteren op de duo-fiets stappen.

 

Huub

“Ik wilde iets terug doen als dank voor de goede zorg en ondersteuning van PSW voor onze dochter Debbie. Toen de teamleider van het activiteitencentrum mij vroeg of ik een paar keer per week een busdienst wilde rijden, ben ik letterlijk ingestapt. Ik reed deelnemers van het wonen naar het werk en terug. De deelnemers die mij voorheen alleen als ‘de vader van Debbie’ kenden, vonden het geweldig. We hebben wat afgezongen in de bus, ik hoefde maar één zin in te zetten en de hele busrit werd er gezongen, reuze gezellig! Door Corona stopte het busje rijden. ‘Wil jij niet iets anders voor ons doen?’ vroeg de teamleider. Zo is het fietsen op de duo-fiets begonnen. Eerst met één deelnemer en nu moet ik er soms teleurstellen dat ze pas volgende week aan de beurt zijn. Als ik sporadisch eens niet kan, moet ik dat op tijd doorgeven anders is de teleurstelling groot. Ze kijken er ’s morgens al naar uit dat ik kom. Dat is toch mooi!”

 

“September 2021 overleed onverwacht onze dochter Debbie, dat was erg heftig en is het nog steeds. De drempel was in het begin hoog om het gebouw in te stappen waar zij 25 jaar dagbesteding kreeg. De wil om het contact met PSW te behouden en iets te kunnen betekenen voor anderen, was echter groter dan die drempel, ik ben blijven komen. Ik voel me thuis op Pappelhof, iedereen kent me en de contacten zijn leuk. Elke dinsdagochtend ga ik met drie deelnemers met de duo-fiets op pad. Ik heb er zelf plezier aan, het geeft me energie en houdt me ook nog eens fit. De tochtjes zijn gezellig en we zijn lekker sportief buiten bezig. Met de een praat ik over koetjes en kalfjes, met de ander heb ik open gesprekken over levensvragen. Met allemaal is het leuk. Zolang ik het aankan en zij aan het raam staan te zwaaien als ik aan kom fietsen, blijf ik dit doen. Ik kan iedereen vrijwilligerswerk aanraden. Het is belangrijk in onze maatschappij, zonder vrijwilligers zouden veel leuke activiteiten en contacten voor mensen die het kunnen gebruiken wegvallen. Het kost je iets van je tijd maar je krijgt er dankbaarheid, een lach en plezier voor terug. Dat weegt er dik tegenop, dus ik zeg: niet aan de zijlijn staan twijfelen, meedoen!”

 

Naast zijn wekelijkse ‘fiets-’ vrijwilligerswerk voor activiteitencentrum Pappelhof, springt Huub Dieteren ook bij in het woonbegeleidingscentrum waar zijn dochter Debbie jarenlang woonde: “Ik rijd elke maand de bus van Melick naar Helden als de bewoners een avondje naar de disco gaan. Een-twee keer per jaar begeleid ik een groepje voetballiefhebbers als PSW Vrije tijd kaartjes heeft voor een wedstrijd van Fortuna Sittard. En als het woonbegeleidingscentrum incidenteel hulp nodig heeft bij een uitstapje, om te rijden of mee te begeleiden, ben ik ook van de partij. Het zou toch jammer zijn als iets niet door kan gaan omdat er niet genoeg extra handjes zijn!”

 

Simon

“Ik ben dolblij dat Huub elke week met mij fietst, dat is geweldig toch?! Ik vind het leuk om buiten te zijn en andere stukken van Roermond te zien. En het fietsen is goed voor mijn benen, die zitten namelijk elke dag een uur in de spalken. Onderweg praten we over van alles en nog wat, dat is ook fijn. Je zou niet zeggen dat Huub 71 jaar is, hij trapt flink door! Ik ben blij dat hij er elke week is!”

 

 

Sandor

“Ik vind het fijn dat Huub vrijwilliger is geworden. Ik blijf zo in beweging en het is heel leuk onderweg. Soms fietsen we langs het kerkhof en zwaai ik naar mijn pap die daar begraven ligt. Dat doet mij goed. De keer erna gaan we een heel andere kant op en kletsen we over voetbal, telefoons, geld, rijke mensen en nog veel meer. Gewoon, gezellig! ”