Ga naar de inhoud

Groot denken, klein uitvoeren

Persoonlijk begeleider Sanne Wijen en teamleider Carin Schoemaker namen voor PSW deel aan de bijeenkomsten LAB2030 van brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). In deze bijeenkomsten wil de VGN samen met leden zijn toekomstvisie inhoudelijk vormgeven. Sanne: “Er werd van de tien deelnemende organisaties een serieuze en actieve deelname verwacht. Daarom was er een gedegen intakeprocedure en moesten we kunnen aantonen dat PSW onze deelname ondersteunde. Wat ons vrij snel opviel was dat PSW op basis van DE TAAK al een heel eind op weg is naar de VGN visie 2030.”

 

Buurtjutten vergroot het netwerk

Carin: “De VGN visie ‘Een betekenisvol eigen leven, gewoon meedoen’ lijkt sterk op DE TAAK van PSW en hoe wij werken. De bijeenkomsten waren vooral gericht op verbinding maken in de omgeving. Voor PSW een vanzelfsprekendheid, voor sommige organisaties iets nieuws. Die voorsprong hebben we. Toch ontdekten we dat er ook voor ons woonbegeleidingscentrum in Nederweert nog veel te halen valt. Zijn wij wel bekend genoeg in de buurt en weten wij echt wie onze buren en buurtbewoners zijn en wat ze doen? Waarom een wandelvrijwilliger binnen halen als een bewoner ook bij een clubje wandelaars uit de buurt mee kan gaan? De VGN benadrukte dat: er is al veel in je omgeving, ga daar naar op zoek en sluit waar mogelijk aan. Buurtjutten noemen ze dat. Zo vergroot je het sociale netwerk en de mogelijkheden voor je cliënten.”

 

Passende zorg

De toekomstvisie van de VGN sluit aan bij de zorgvisie van Passende Zorg. Nederland, dus ook PSW, moet door de toenemende zorgvragen én kosten en de krappe arbeidsmarkt zoeken naar andere organisatievormen van zorgverlening. Binnen PSW is daarmee de werkgroep P3 aan de slag gegaan. Sanne is lid van de werkgroep: “De ideeën uit LAB2030 neem ik mee naar de werkgroep P3, dat is een mooie verbinding. We moeten het grote denken over de toekomst omzetten in kleine stapjes en mogelijkheden. Dat kan hier en nu al, overal binnen PSW. Voor LAB2030 hadden we bijvoorbeeld contact met de teamleider en een begeleider die de start van het nieuwe woonbegeleidingscentrum in Meijel begeleiden. Zodat zij deze gedachtegang en werkwijze vanaf het begin met de bewoners, ouders/verwanten en buurt op kunnen pakken. Ik weet zeker dat we de wensen van onze cliënten nog meer in de wijk vorm kunnen geven en daar nog meer kunnen integreren. Waarbij de eigen regie en verantwoordelijkheid natuurlijk zo veel mogelijk bij de cliënt zelf blijft liggen. We zijn als PSW goed op weg, het past in onze visie en werkwijze van ‘midden in de maatschappij’ wonen, werken en meedoen. Als we er nog meer uithalen, komt dat ten goede aan onze cliënten én dragen we bij aan een toekomstbestendige zorg.”

 

Visie VGN

De VGN, de overkoepelende brancheorganisatie voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, heeft een visie 2030 opgesteld: ‘Een betekenisvol eigen leven, gewoon meedoen’. Als toelichting schrijft de VGN: ‘Nederland heeft in 2030 een samenleving waarin iedereen kan meedoen, ongeacht of iemand een beperking heeft. Een samenleving waarin iedereen een betekenisvol leven kan leiden, ongeacht de zwaarte van een beperking. Dat is onze droom, het hart van het Visie 2030 traject dat de VGN in samenwerking met heel veel partijen is gestart’.