Ga naar de inhoud

“Als team samen een goed rooster opstellen werkt voor iedereen fijn.”

Tiny Flos en Rhiannon Regan zijn beide persoonlijk begeleider in woonbegeleidingscentrum Barbarastraat van PSW in Reuver. Een van Tiny’s taken is het maken van het rooster: “Elke collega kan zijn wensen aangeven, wat mogelijk is, wordt ingepland. Ik stel een rooster op van vijf weken dat in de eerste plaats goed is voor de bewoners en daarnaast voor het team. Dat vraagt dat je samen ook zorg draagt voor de geplande en ongeplande gaten in het rooster. Als dat met je team lukt, en dat lukt, is dat fijn werken!”

 

Wensen en wennen

Rhiannon is de ‘reserveroosteraar’ van de huiskamer: “Toen ik bij PSW solliciteerde had ik in verband met de oppas voor de kinderen best wel een paar eisen wat betreft werktijden. Dat moest wel, wilde ik het thuis geregeld krijgen. Ik nam dus het risico dat PSW me niet wilde hebben. Dat wilde PSW gelukkig wel! ‘We komen daar wel uit.’ zei de teamleider. Ik kwam er snel achter dat ze bedoelde: daar kom jij met de rest van het team wel uit. Tiny roostert namelijk in overleg met het team, de teamleider bemoeit zich daar niet mee. Ik stond hier in het begin best sceptisch tegenover. Ik had mijn vaste vrije uren zo hard nodig dat ik alleen daar naar keek. Vanwege ervaringen bij mijn vorige werkgever was ik bang om me kwetsbaar op te stellen. Nu ik gemerkt heb dat ik in een fijn team werk, zaken bespreekbaar zijn en ik daar niet op afgerekend word, denk ik net als de anderen actief mee over het rooster. Voorheen zei ik: ‘Dan kan ik niet’, nu zeg ik: ‘Dan kan ik echt niet, maar ik kan wel dit en dat.’ In een team dat meedenkt en samenwerkt kom je dan toch tot een oplossing. Dit is fijn werken, de vaste vrije momenten geven mij rust in mijn thuissituatie en dat maakt dat je nog een stapje extra zet voor je werk.”

 

Werkelijkheid en wennen

Tiny: “Het was mooi om te zien hoe Rhiannon beetje bij beetje zaken durfde uit te spreken, steeds minder in de verdediging schoot en steeds meer open meedacht. Natuurlijk heb je begrip voor minder prettige ervaringen en een thuissituatie, maar er moet wel een rooster gemaakt worden dat voor iedereen klopt! In de eerste plaats voor de bewoners, maar ook voor alle collega’s. Dat vraagt dat je samen zorg draagt voor het rooster inclusief alle geplande en ongeplande gaten. Als dat met je team lukt, is dat fijn werken! Ik merk dat de focus van iedereen bij de bewoners ligt, daar draait het bij PSW echt om en dat maakt het gemakkelijker om er samen uit te komen. Zeker als je de vrijheid krijgt om het samen te doen, je een fijn team hebt en een teamleider die coacht op een manier die hierbij past. Ik ga hier niet meer weg!”