Ga naar de inhoud

Brancheopleidingen voor cliënten

Leren is leuk! Brancheopleidingen voor cliënten

PSW is in januari 2022 gestart met de brancheopleiding assistent Facilitair. Deze opleiding is ontstaan in samenwerking met de Academie voor Zelfstandigheid in opdracht van VWS waarbij een drietal niveau 1 opleidingen worden aangeboden voor mensen met een beperking: Groen, Logistiek en Facilitair. De brancheopleidingen zijn gestart vanuit de gedachte dat iedereen kan leren en iedereen deze kans zou moeten krijgen, maar het beroepsonderwijs vaak niet past bij de mogelijkheden die mensen met een beperking hebben. De brancheopleidingen bieden cliënten meer mogelijkheden om door te stromen naar een mbo-entree opleiding, een onbetaalde werkplek of een betaalde baan.

 

De eerste groep van tien enthousiaste studenten is gestart binnen het Werkleercentrum van PSW Werk in Sittard. De studenten zijn gemotiveerd en trots om op deze manier (weer) passend onderwijs te krijgen. De opleiding duurt ongeveer anderhalf jaar, verdeeld in vijf blokken van twaalf weken. De studenten volgen wekelijks lessen en lopen stage bij een bedrijf of dagbestedingslocatie waar ze in de praktijk aan hun vaardigheden werken. Thema’s die behandeld worden zijn: werknemersvaardigheden, ruimtes klaarzetten en schoonmaken, dienstverlening en onderhoud en gastheerschap. Er wordt rekening gehouden met ieders leerbehoefte en tempo. De studenten ontvangen een diploma wanneer alle blokken zijn afgerond of een deelcertificaat wanneer een verkorte opleiding is gevolgd.

 

Behalve in Sittard is PSW in september ook in Weert gestart met een groep studenten (foto’s). Wilt u meer weten, kijk dan door hier te klikken op de website van de Academie voor Zelfstandigheid, waar onder andere deze studentenbrochure staat.

 

Zowel in Sittard als Weert krijgen de studenten op locatie bij Gilde opleidingen les van PSW trainers en lopen zij in de praktijk (onder andere) ook stage bij Gilde opleidingen.