Ga naar de inhoud

De Tref Nederweert

“Fijn om mensen te ontmoeten en iets te kunnen doen.”

 

Het echtpaar Tjeu en Truus woont in Zorgcentrum St. Joseph in Nederweert. Sinds begin dit jaar bezoeken zij De Tref, een laagdrempelige daginvulling voor bewoners van Nederweert die behoefte hebben aan contact, activiteiten of structuur. Tjeu: “Alleen maar thuis zitten is niets. Wij willen graag mensen ontmoeten en iets om handen hebben. In het weekblaadje zagen we dat De Tref openging, we hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn gaan kijken. Het beviel ons meteen. We komen nu elke dinsdag en donderdag, tenzij we iets anders hebben. Truus: “Tegen een kleine vergoeding beleven we hier een fijne, gezellige dag. We ontmoeten andere mensen uit Nederweert, er wordt gekaart, rummikub gespeeld, gesjoeld en noem maar op. Niets moet, we kijken samen wie waar zin in heeft. Na het middageten, bereid door bezoekers zelf, doe ik een kort middagdutje in een luie stoel en daarna geniet ik nog van een fijne middag.”

 

Lies verloor niet lang geleden haar man. Zeker na ruim 65 jaar samenzijn, is dat niet gemakkelijk: “Ik ben geen ‘nieser’ zoals ze hier zeggen, ik moet verder. Het is fijn dat ik hier andere mensen tref en het nieuws uit het dorp hoor. Wie wil kan meedoen aan allerlei spelletjes, hersengymnastiek noemen ze dat. De ene keer doe ik mee, de andere keer handwerk ik en geniet ik gewoon van de sfeer.”

 

Afwisselend leveren twee van de samenwerkingspartners, PSW en De Zorggroep, op dinsdag en donderdag de begeleiding. Gerrie Kessels (PSW): “Ons doel is mensen uit Nederweert een leuke dag te bezorgen. Zonder gedoe met indicaties of toewijzingen. Mensen die alleen zijn, tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben of waarvoor De Tref een tussenstap is naar reguliere dagbesteding. We kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. We doen samen boodschappen en Tjeu heeft vandaag bijvoorbeeld de soep gemaakt. Verse soep, want positieve gezondheid staat hoog in ons vaandel. We praten de bezoekers bij over wat er in Nederweert speelt en nodigen af en toe een gast uit. Vorige week was er een bewegingscoach hier, vorige maand iemand die leuke uitstapjes organiseert in de omgeving. Zo stimuleren we verbinding in de buurt, welzijn en gezond leven. Bezoekers kunnen een hele dag komen of een dagdeel. We hebben gelukkig al een paar vrijwilligers die ons ondersteunen, dat is heel fijn en daardoor kunnen we veel bieden.”

 

Binnenkort wordt er verbouwd. Vrijwilliger André: “Dan wordt De Tref meer een grote, gezellige huiskamer. Dat spreekt mensen wel aan denk ik. Het zou fijn zijn als er bezoekers bij komen, er is nog plaats! Dat mogen ook jongere bezoekers zijn, afwisseling zou mooi zijn. We gaan flink reclame maken als het zover is. Ik wil mensen wel rondleiden. Als ze een keer geweest zijn, willen ze zeker vaker komen want het is hier reuze leuk.”

 

De Tref is onderdeel van DOEN, een samenwerking tussen PSW, De Zorggroep en VIGO Vincent van Gogh. De Tref is geopend op dinsdag en donderdag van 10.00-15.00 uur en ligt aan de Schoolstraat 1 in Nederweert. De Tref loopt twee jaar als proef.