Ga naar de inhoud

“Een mooie tussenstap om te groeien.”

Diede Scheerder solliciteerde bij PSW naar de functie van teamleider. Een jaar later sluit ze haar trainee teamleiderschap succesvol af. “Ik had niet de ervaring om een teamleidersfunctie te vervullen, maar wilde het wel graag. Bij mijn vorige werkgever had ik er in het klein aan kunnen proeven: ik coördineerde het logeercentrum met acht medewerkers. Ik solliciteerde bij PSW en werd tot mijn verrassing uitgenodigd voor een gesprek. Een dag later belde de personeelsadviseur met   ‘goed en slecht nieuws’: de teamleidersjas vond men nog te groot voor mij, maar men zag wel potentie en bood me een traineeship voor teamleider aan. PSW wilde net starten met een pilot. Ik vond het een prima tussenstap en mooie kans om ervaring op te doen en met behulp van coaching en een maatje in de functie te groeien.”

 

Trainee, of niet?

“Als ik was aangenomen als teamleider, was ik waarschijnlijk heel zenuwachtig geworden! De functie trainee teamleider gaf me een andere positie. In de praktijk liep het in mijn geval toch iets anders: het woonbegeleidingscentrum zat al maanden zonder teamleider. Vanaf dag één was ik voor bewoners en medewerkers eigenlijk meteen ‘de teamleider’. Dat gaf me een dubbel gevoel: aan de ene kant fijn, ik moest vol aan de bak en dat zette mij in mijn kracht. Aan de andere kant voelde ik mij een groentje in een nieuwe rol en nieuwe organisatie. Wat meer afkijken en meelopen was in het begin wel fijn geweest, ik heb toen ook vast wel zaken rondom het inwerken in de functie gemist.”

 

Teamleider

“Het succesvol afronden van mijn traineeship voelde goed: een waardering door de organisatie dat ik het kan. Ook het bloemetje van mijn team deed goed. De druk die ik mezelf opgelegd had om me te bewijzen, viel deels weg. Deels, omdat je leer- of aandachtspunten natuurlijk niet weg zijn, alleen liggen die in een leertraject voortdurend onder een vergrootglas. Dat maakt je soms onzeker.”

 

Verwachtingen managen

“Toekomstige trainee teamleiders raad ik aan vooraf een goed beeld op te halen van de functie teamleider. PSW heeft daar ook een rol in natuurlijk. Loop eens een paar dagen mee. Begeleiders zien veel taken van een teamleider niet, een team ondersteunen is er maar eentje. Het is jammer als je gedurende het traject merkt dat sommige taken niet leuk zijn of je niet liggen. Mijn beeld van het teamleiderschap voldeed aan een kant zeker aan mijn verwachtingen: coachen van medewerkers, werken aan kwaliteitsverbetering en begeleiden van teamprocessen. Daar word ik enthousiast van en dat geeft energie. Ik had vooraf niet ingeschat dat ik zoveel tijd bezig zou zijn met ontwikkelingen in de zorg als toekomstbestendige zorg en met name de arbeidsmarktproblematiek en concreet, het rooster.”

 

Leren

“Het traineeship voor teamleider werd begeleid door Team What Else. Ik heb daar veel steun aan gehad, hun kijk op leiderschap en hun begeleiding hebben mij goed in mijn functie gezet. Wil je als trainee solliciteren, dan is het goed voor jezelf helder te hebben hoe jij het beste leert en wat het beste voor je werkt, bijvoorbeeld om de coaching door je maatje (een ervaren teamleider binnen PSW) goed samen vorm te geven en om mee richting te geven aan een passende locatie die aansluit bij jouw ontwikkeling. Neem daar zelf de verantwoordelijkheid in, het gaat je helpen in je traject. Wat mij verder ook rust gaf was het moment dat ik niet meer dacht alles zelf te moeten weten, maar wist waar ik moest zijn voor informatie.”

 

Eerste keer

“Het traineeship voor teamleider was een pilot, de eerste keer binnen PSW. Dat maakte dat er schoonheidsfoutjes in zaten en nog niet helemaal helder was waar je als trainee aan diende te voldoen om de stap naar volwaardig teamleider te kunnen zetten. Dat was weleens zoeken en pittig binnen dit traject. Maar ik vond het zeker een mooie kans om ervaring op te doen en mezelf te ontwikkelen. Ik ben er nog steeds blij mee!”

 

Diede (links) en haar mede geslaagde trainee teamleiders Yvette en Josine.