Ga naar de inhoud

Samen met ouders en verwanten

Hoe fijn is het als je op een prettige manier met ouders en verwanten kan samenwerken. Op de Looimolenstraat in Weert, een locatie waar 15 cliënten met een licht verstandelijke beperking wonen, gaat dat heel erg goed en is het mooi om dit succes te delen.

 

Tijdens een overleg met de klankbordgroep van de Looimolenstraat besprak ik met ouders/verwanten dat de bezetting op dit moment erg lastig is. Voordat ik mijn hulpvraag  kon stellen, kreeg ik al de opmerking terug “als jullie hulp nodig hebben, dan springen wij toch bij!” Dat was echt een hele fijne reactie. Natuurlijk hebben we het ook gehad over onze gezamenlijk zorgen over de krappe bezetting. Die zorgen mogen er uiteraard zijn, de hulp die zij aanboden gaf echter wel gelijk vertrouwen.

 

Als vervolg hebben we een bijeenkomst georganiseerd waar ouders en verwanten samen met het team bespraken op welke wijze zij dan kunnen ondersteunen. Waar ligt de grootste vraag? Hoe gaan we dat organiseren? Hoe delen we dit met de bewoners? Dit waren onder andere vragen die gesteld en besproken werden. Omdat we toch met ouders en verwanten samen zaten, hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook het thema toekomstbestendige zorg onder de aandacht te brengen. We hebben de Aspers Trechter besproken, een beeld geschetst van de uitdagingen die op ons af gaan komen en gesproken over wat zou kunnen helpen en hoe we denken in de toekomst zorg te leveren. Een mooi gesprek waar leuke ideeën ontstonden, waar een fijne sfeer was en ook nog werd gelachen.

 

Het resultaat? Ouders zijn op een fijne manier gaan ondersteunen (en doen ze nog steeds!). Ze hebben koffiemomenten met bewoners overgenomen van de begeleiders, ze ondersteunen en/of organiseren activiteiten, ze nemen soms contactmomenten met bewoners over, ze hebben geholpen bij de voorbereiding en organisatie van een feestje dat we hadden georganiseerd (taarten en cake bakken, statafels ophalen en terugbrengen, etc) en ze hebben met bewoners samen de tuin opgeknapt. Waarschijnlijk vergeet ik nog van alles maar hoe dan ook een aanzienlijke bijdrage waar ouders en verwanten een dik compliment voor verdienen!