Ga naar de inhoud

Zelfstandig wonen met ondersteuning en burenhulp

Ben Rozendaal woont op de Roermondse markt, Marlie Aarts in het park en Merel Bos aan het Munsterplein. Toch is het adres van alle drie: Bredeweg 237. Nester bouwde een appartementencomplex waarin alle vijf verdiepingen een ander thema hebben. Dat thema is per etage stijlvol uitgewerkt in brede gangen, gezellige zitjes en een passende aankleding. Achterliggend idee is het ‘empathisch wonen’: buren die elkaar kunnen ontmoeten en iets voor elkaar kunnen betekenen. Het helpt Ben, Marlie en Merel, naast de thuisbegeleiding die ze van ‘Vijf’ krijgen, om zelfstandig te kunnen wonen.  

 

“Blij dat ik terug ben in mijn geboortewijk.”  

Ben Rozendaal woonde al in veel wijken van Roermond en zit nu in zijn nieuwe appartement gemoedelijk op de bank met de voeten op tafel. “Ik ben tevreden. Wonen midden in de stad werd te druk voor mij. Ik heb hier leuke buren, aanspraak van medebewoners en doe mee aan de activiteiten die georganiseerd worden. De kerstviering bijvoorbeeld was heel gezellig. Het contact met mensen vind ik belangrijk. Elke verdieping is in een thema ingericht en nodigt door de zitjes uit om bij elkaar te gaan zitten. Dat moet wel nog een beetje groeien. Mijn gang is ingericht als markt. Alleen een orgel ontbreekt, dat komt nog. Over een paar jaar ga ik met pensioen. Ik ga dan hier helpen met wandelen of gewoon een praatje maken met iemand die dat fijn vindt en nodig heeft. Of ik ga helpen met de tuin. Het lijkt me echt leuk om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik help iemand en zelf blijf ik onder de mensen. Het mooiste vind ik dat ik weer terug ben in de wijk waar ik ben geboren en mijn jeugd doorbracht.” 

  

“Ik wil hier altijd blijven wonen.”  

Marlie Aarts woonde voorheen in twee woonbegeleidingscentra van PSW. Dat beviel prima, maar toch was ze dolblij toen ze haar appartement kreeg toegewezen. “De begeleiding vertelde me dat deze appartementen er kwamen. Ik moest er maar even over nadenken zeiden ze. ‘Schrijf me maar meteen in’ zei ik. Dit was mijn wens, meer op mezelf wonen dan in een groep. Ik ben graag in mijn appartement en kan hier doen wat ik wil. In de zitjes op de gang zit ik niet veel, aan de activiteiten doe ik wel mee. De begeleiding komt drie keer per week langs om te bespreken hoe het gaat. We kijken dan waar ik hulp bij nodig heb. Deze week heb ik voor het eerst helemaal zelf mijn boodschappen online besteld en betaald! Goed hè! Ik moet altijd wennen aan iets nieuws, de begintijd was wel even moeilijk. Nu wil ik hier blijven wonen. Tegen mijn begeleider zeg ik al: ‘dit wordt mijn eindstation!” 

 

“Ik voel me hier echt thuis.” 

Merel Bos heeft een droom: wonen in een schilderachtig klein schots cottagehuisje. “Daarvoor moet ik wel eerst de loterij winnen. Maar die droom jaag ik niet meer na. Ik ben blij dat dit appartement op mijn pad is gekomen, ik voel me hier echt thuis.” Merel woonde voorheen ook al zelfstandig, met enkele malen per week begeleiding. Na de dood van haar moeder ging ze terug bij haar vader wonen. “Ik voelde na een tijdje dat ik thuis bij mijn vader niet verder kwam in mijn wens om zelfstandig te wonen en mezelf te ontwikkelen. Dat heb ik besproken. De begeleidster van PSW tipte me over dit appartementencomplex van Nester aan de Bredeweg en wat het achterliggende idee was. Ik werd enthousiast en heb mijn motivatiebrief geschreven. In het kennismakingsgesprek vroegen ze wat ik voor mijn medebewoners kon betekenen. Ik zei: ‘ik ben een keukenprinses, kan helpen op digitaal gebied, zoals telefoon en computer en ben sociaal ingesteld’. Dat was schijnbaar naar tevredenheid, ik kreeg dit mooie appartement! Het is ook nog eens heel energiezuinig wat ik erg fijn vind. Nu lunch ik vaker tussen de middag op mijn ‘Munsterplein bankje’ in de gang. Soms komt er iemand bij zitten, soms niet. Mijn kat Ziggy loopt dan lekker rond en raakt al bevriend met Joep, de kat van de buurvrouw. Ik proef saamhorigheid tussen de bewoners en voel me hier veilig. Dat is heel fijn. En ik word steeds zelfstandiger, begeleiding komt alleen nog op afroep als ik daar om vraag.” 

 

Over Nester en PSW  

Woningcorporatie Nester heeft in maart 2022 59 woningen opgeleverd op basis van het concept ‘empathisch wonen’. Tien woningen zijn voor cliënten van PSW en tien voor cliënten van Proteion. Deze twintig bewoners kunnen zelfstandig wonen met extra zorg en/of begeleiding én de onderlinge hulp van buren. De cliënten van PSW ontvangen ondersteuning van Vijf (het samenwerkingsverband in Roermond tussen Vincent van Gogh, De Zorggroep, Wel.kom en PSW). De buren bieden elkaar daarnaast waar nodig een helpende hand en er zijn op elke verdieping  gemeenschappelijke ruimten waar mensen elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten.