CrossCare 2.0: Samenwerking in innovatie voor de zorg van de toekomst

Het CrossCare 2.0-project ondersteunt en faciliteert de ontwikkeling van innovaties in de Vlaamse en Nederlandse zorg- en welzijnssector. Ook PSW heeft zich hier als onderdeel van Samenkr8 aan verbonden. Samen ontwikkelden we de VG-Thuisleefbieb.

Samenkr8 en Thuisleefgroep ontwikkelen uitleenbibliotheek voor de verstandelijk gehandicaptensector (bericht 29 november)

In april van 2024 is het CrossCare project van start gegaan. Een initiatief van drie zorgorganisaties van Samenkr8: SGL, Daelzicht en PSW samen met het bedrijf Thuisleefgroep. In dit internationale project, gefinancierd door de Europese Unie, wordt een uitleensysteem en adviesinstrument voor de inzet van apps, hulpmiddelen en zorginnovaties voor de VG-sector ontwikkeld, getest, geïmplementeerd en vervolgens opgeschaald. De afgelopen maanden is er gezamenlijk hard gewerkt aan een eerste prototype. Onder leiding van de zorgproeftuinen van Hogeschool Zuyd zijn er demo en co-creatiesessies gehouden, waarbij samen met zorgmedewerkers en cliënten een eerste prototype is getest en beoordeeld.

Bart Vervest (PSW): “De demosessies met de medewerkers gaven veel inzicht in waar de medewerkers mee bezig zijn en waar wij als samenwerking naar toe willen.” Rick Nelissen (SGL): “De samenwerking tussen medewerkers en cliënten gedurende de co-creatiesessie was een mooie manier om de wensen van beide groepen bij elkaar te krijgen om zo de behoeften op te halen om een product te ontwikkelen dat voor hen werkt.” Margriet Hensen (Daelzicht): “Het deelnemen van onze cliënten tijdens de co-creatiesessie was een ‘eyeopener’. De behoeftes van onze doelgroep staan centraal en hun betrokkenheid bij de ontwikkeling is een must. De samenwerking verloopt voor mijn gevoel goed waarbij er de ruimte is om elkaar scherp te houden voor ieders belang waarom we dit project zijn gestart.”

De volgende fase van het project zal gaan om het uitvoeren van real life tests. Het (concept/prototype) adviesinstrument en het uitleensysteem gaan in de praktijk gebruikt worden door medewerkers en cliënten. Zo ontwikkelen we samen een evidence-based adviesinstrument en uitleensysteem die niet alleen de zelfredzaamheid van cliënten gaan verhogen maar ook bijdragen aan efficiëntere zorgverlening. Met het oog op de toekomst is het doel van het CrossCare-project niet alleen succesvolle implementatie binnen de betrokken Samenkr8 organisaties, maar ook om deze innovatie breed op te schalen. Dit zal resulteren in een aanzienlijke verbetering van de informatievoorziening binnen de verstandelijk gehandicaptensector en zal de basis leggen voor een duurzame implementatie van zorgtechnologie die ten goede komt aan zowel cliënten als zorgverleners.

VG-Thuisleefbieb (bericht 18 november)

De zorg wordt steeds drukker. Daarom is het belangrijk om nieuwe ideeën te gebruiken om de zorg beter te maken. Het CrossCare-project is een samenwerking tussen drie zorgorganisaties van Samenkr8 en Thuisleefgroep. We willen het leven van mensen met een verstandelijke beperking beter maken en zorgen dat het werk van de zorgmedewerkers minder zwaar wordt. Door samen te werken en innovaties te proberen, maken we de VG-Thuisleefbieb. Dat is een plek waar we nieuwe innovaties bedenken, testen, gebruiken en laten groeien. Zo streven we moeilijke problemen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking aan te pakken met nieuwe technologieën. 

Samenwerken is heel belangrijk
Het CrossCare-project werkt samen met het bedrijf Thuisleefgroep en andere zorgorganisaties. Zo kunnen we samen slimme oplossingen bedenken die goed werken voor mensen met een verstandelijke beperking. Door samen te werken maken we een VG-Thuisleefbieb die echt helpt. Hierdoor kunnen mensen zelf meer doen en kunnen de mensen die voor hen zorgen makkelijker hun werk doen. 

Wat is de VG-Thuisleefbieb?
De VG-Thuisleefbieb is niet zomaar een bibliotheek. Het is een plek waar zorgmensen en mensen met een verstandelijke beperking nieuwe apps en hulpmiddelen kunnen vinden. Hier kun je niet alleen kijken, maar ook zelf proberen hoe dingen werken. Zo kunnen we beter kiezen wat het beste is voor elke persoon. Dat betekent dat de zorg beter wordt en dat het minder werk is voor de mensen in de zorg. 

De toekomst van CrossCare: Meer en beter
We willen niet alleen dat de VG-Thuisleefbieb goed werkt bij onze organisaties, maar ook bij andere. Zo kan iedereen betere zorg krijgen. Dit zorgt voor veel meer informatie over zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. En het zorgt ervoor dat nieuwe zorghulpmiddelen beter gebruikt kunnen worden. Dat is goed voor iedereen die zorgt en voor de mensen die zorg nodig hebben.