“Dat ik als persoon kon bijdragen aan het geluk van een ander, dat gaf de doorslag!”
De keuze om de gehandicaptenzorg in te gaan, heeft Inge bewust gemaakt. “Toen ik in het voortgezet onderwijs maatschappelijke stages liep om te ontdekken welk beroep me aansprak, ben ik onder andere terecht gekomen bij een zorgboerderij. Daar had ik meteen het gevoel: dit is wat ik wil! Ik vond het zo mooi om te zien dat mensen daar zo gelukkig worden van de kleine dingen. En hoe mooi is het als je aan dit geluk van een ander bij kunt dragen?! Dit moment is me altijd bijgebleven en heeft ervoor gezorgd dat ik tijdens mijn vervolgopleiding ‘Social Work’ aan Hogeschool Zuyd te Sittard, altijd de verdieping heb gezocht in de gehandicaptenzorg.”
Inge is uiteindelijk ook in deze sector gaan werken. Maar voordat Inge bij PSW kwam werken, heeft ze eerst een aantal jaren bij een andere zorgorganisatie gewerkt. “Hier werkte ik 1 op 1 met jong volwassenen met een laag niveau van functioneren. Mijn taken bestonden bijvoorbeeld uit het signaleren en voorkomen van agressie. Echter bouwde ik met deze mensen niet echt een band op en miste ik heel erg de huislijkheid. Oftewel: ik had behoefte aan iets anders. Deze behoefte, in combinatie met het feit dat ik ging verhuizen, heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk bij PSW heb gesolliciteerd op de functie van Persoonlijk Begeleider Wonen.”
De switch naar PSW voelde goed en dit is waarom…
“Achteraf ben ik heel blij dat ik ben overgestapt naar PSW. De hele setting klopt gewoon. Alle woonlocaties liggen midden in het dorp en maken ook écht deel uit van de samenleving. PSW probeert het leven van cliënten zo normaal mogelijk te maken. Daarnaast heerst er in de woonlocaties een hele huislijke en plezierige sfeer.”
“Het is een financieel gezonde organisatie en ik zie toekomst
in de manier waarop PSW invulling geeft aan de organisatie.”
Inge is bij PSW persoonlijk begeleider van vier cliënten. Deze cliënten wonen allemaal in hetzelfde woonbegeleidingscentrum van PSW. De cliënten en hun zorgvragen verschillen echter wel heel erg van elkaar. “Iedereen heeft met andere hulpvragen, doelen, wensen en problemen te maken. Dit maakt het voor mij heel leuk en uitdagend. Geen dag is hetzelfde.”
De taken van een persoonlijk begeleider bij PSW Wonen
“Buiten het feit dat ik als begeleider meedraai op de groep, ben ik dus ook van vier cliënten de persoonlijk begeleider. Het verschil met een gewone begeleider Wonen zit hem in het stukje welbevinden en contact onderhouden met het netwerk (familie, werk etc.) van de cliënt. Bij PSW werken we continu in de driehoek (cliënt, ouders/verwanten en zorgverlener) om samen de wensen en de doelen van de cliënt te kunnen realiseren. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat de cliënt zich goed voelt, ongeacht wat hier voor nodig is. Een voorbeeld:
Eén van mijn cliënten houdt heel erg van tuinieren. Dit deed hij elk weekend bij zijn ouders in de tuin. Toen zijn ouders echter gingen verhuizen naar een woning zonder tuin, viel zijn hobby weg. Aan mij vervolgens de taak om op zoek te gaan naar een manier om zijn weekend weer gevuld te krijgen. Dit heb ik samen met de cliënt en zijn familie gedaan. Uiteindelijk hebben we hem via zijn eigen netwerk weer aan het tuinieren gekregen.
Zoals je ziet, ben ik in dit proces de schakel en heb ik samen met de cliënt en zijn familie zijn wens om weer te kunnen tuinieren, verwezenlijkt. Maar het is ook belangrijk om goed te observeren. Niet iedereen is namelijk goed in het uiten van zijn/haar gevoelens. Vandaar dat het belangrijk is dat cliënten één persoonlijk begeleider hebben en dat er een band wordt opgebouwd.“
“Alleen zo leer je de cliënt door en door kennen
en kan je maximaal inspelen op zijn/haar behoeftes.”
De 24-uurs zorg draagt bij aan het creëren van een goede band
Waar veel mensen de 24-uurs zorg ervaren als iets negatiefs, ziet Inge er juist de voordelen van in. “Buiten het feit dat ik het fijn vind om ook eens doordeweeks vrij te zijn, dan is het overal namelijk veel rustiger en kun je tenminste fatsoenlijk een boodschap doen of een terrasje pikken, draagt het ook bij aan het creëren van een goede band met mijn cliënten. Als ik ze alleen maar overdag zie of alleen doordeweeks, dan krijg ik geen volledig beeld van ze. Daarnaast is het ook leuk om te zien hoe ze met elkaar omgaan. In het weekend of in de avond kan dit heel anders zijn dan op een doordeweekse ochtend.”