“Ik was altijd gestrest in de keuken. Door de opleiding weet ik beter wat ik moet doen, dat geeft me rust en daardoor werk ik beter.” Amenda is een van de zes deelnemers die bij PSW de opleiding Praktijk leerroute horeca, voeding en voedingsindustrie, niveau mbo entree volgden. Allen haalden met glans hun diploma! Met een entreeopleiding kun je zonder vooropleiding in één jaar een diploma halen waarmee je toegang krijgt tot vervolgonderwijs of aan het werk kunt als assistent.
Behalve Amenda werken ook Rafael, Antoine, Laurens, Nick en Adriaan in de catering van PSW in Herten. Alle zes houden ze van koken en in de keuken bezig zijn. Antoine: “Het begon met een bijbaantje in de spoelkeuken, daarna ben ik in de horeca doorgegroeid. Ik werk twee avonden in een restaurant en drie ochtenden in de keuken van PSW in Herten. Daar bereid ik de gerechten voor, voor de deelnemers van het activiteitencentrum en de medewerkers van het Centraal Bureau. Ook met mijn horeca ervaring was deze opleiding zeker de moeite waard. Je leert van alle opmerkingen en je kunt de dingen die je moeilijker vindt veel oefenen. Nu zitten die handelingen er echt goed in!”
De opleiding
Laurens: “We hadden één jaar om alle opdrachten te halen. Je kon er elke dag aan werken. Sylvia (Sylvia Caris, medewerker PSW en bevoegd leermeester) beoordeelde de opdrachten en tekende ze af. Als je het goed gedaan had tenminste, anders moest het over! Na elke opdracht schreef je op hoe je zelf vond dat het gegaan was en dat deed Sylvia ook. Daar leerde ik veel van.” De opdrachten in de opleiding waren heel verschillend: warme en koude gerechten voorbereiden en maken, bestellingen doen, machines bedienen en dagelijks onderhoud plegen en werken met hygiëneregels. Sylvia Caris stelde de praktijkopleiding samen: “Ik liep al langer met dit idee rond, ik zie veel deelnemers die zich willen en kunnen ontwikkelen maar waarvoor het reguliere onderwijs niet aansluit. Door Corona verdween het idee naar de achtergrond. Toen Yuverta vmbo/mbo opleidingen uit Roermond me benaderde of ik mee wilde werken aan een interne praktijkopleiding met subsidie van de gemeente, hoefde ik niet lang na te denken!” Adriaan: “Als de opleiding niet zo praktisch was geweest en op een grote school, dan had ik het waarschijnlijk niet gedaan of misschien niet gehaald. Het vertrouwde en kleinschalige was veilig en fijn. Daardoor kon ik beter leren.”
De eindopdracht
Na een jaar opleiding komt de grote dag: de examenopdracht. Antoine: “We moesten met de hele groep voor zes gasten een driegangendiner voorbereiden, maken en serveren. Dat vraagt een goede samenwerking, taakverdeling en vooral timing. Ik vond dat wel spannend, maar het ging heel goed!” Een van de gasten was begeleidster Robbin Hooft: “Ik voelde me echt verwend. Het diner, bereid met allemaal verse producten, was uitstekend, ik durf zelfs te zeggen van restaurant kwaliteit. De samenwerking verliep heel goed en de toewijding van de koks was geweldig. Ze hebben laten zien dat ze de benodigde vaardigheden ruimschoots bezitten en hun diploma dubbel en dik verdiend.”
De toekomst
De redenen om de opleiding te volgen waren verschillend. Antoine: “Ik had wel horeca-ervaring, maar geen ‘papiertje’. Nu ik dat ook heb, kan ik beter aan een baan komen. Dat vind ik belangrijk. Maar misschien studeer ik wel verder, want ik kreeg het advies om mbo 3 of 4 te gaan doen.” Adriaan en Laurens: “Wij wilden graag een diploma halen. Voorlopig werken wij nog hier, als het in de toekomst klikt met een baas, gaan we daar misschien wel werken.” Amenda: “Ik wilde bijleren om mijn werk hier beter te kunnen doen. De opleiding heeft mij echt iets gebracht.” Rafael: “Mijn huidige werk in Herten en bij De Graasj past op dit moment goed bij mij. Ik focus me daar nu op. Alles wat ik geleerd heb kan ik hier goed gebruiken. Wat de toekomst brengt zie ik wel.” Nick sluit zich daarbij aan: “Ik wilde bijleren, maar ik blijf lekker hier werken.”
Het vervolg
Sylvia Caris onderzoekt op dit moment of een vervolgopleiding op mbo niveau twee opgezet kan worden. Op de vraag wie die vervolgopleiding wil gaan doen, klinkt het eensgezind: “Allemaal!” Voldoende animo dus. In de tussentijd is het al genieten van een lekker gerecht van een van deze assistent koks. Smakelijk eten!