Christianne Verhaeg, moeder van Wiesje over de vakantieopvang van PSW Junior

Het team van de vakantieopvang van PSW Junior is een vast clubje begeleiders; fijn voor Wiesje en geruststellend voor ons. Via een app krijgen we regelmatig foto’s en filmpjes. Die bevestigen wat Wiesje zelf ook vertelt: dat ze het prima naar haar zin heeft op de vakantieopvang. 

“De vakantieopvang en BSO brengen rust in ons gezin.”

“Je moet al zoveel regelen als je een kind met een beperking hebt, een goede weekplanning geeft dan een gerust gevoel. De Buitenschoolse opvang (BSO) van PSW Junior draagt daar bij ons zeker aan bij. En Wiesje amuseert zich kostelijk op de BSO, net als bij de vakantieopvang. Ze komt er telkens vrolijk van terug en vertelt honderduit, dat is toch mooi! Ze maken er elke dag een feest van, dat wil je als ouders graag zien.”  

Vaste weekindeling  
Christianne Verhaeg en haar man Frank verbouwden hun huis en zijn beide minder gaan werken om de extra zorg die hun dochtertje Wiesje nodig heeft, goed geregeld te krijgen. “Voorheen was het elke week een puzzel om alles georganiseerd te krijgen. Die onrust is niet fijn, ondanks alle hulp die we kregen. De twee dagen BSO van PSW Junior passen precies in een strak ingedeelde week. We vangen Wiesje nu zelf elke dag op als ze uit school of de BSO komt. We zijn niet meer afhankelijk van anderen, dat voelt heel fijn en brengt rust in ons gezin. De opa’s en oma’s hebben we achter de hand voor alle onvoorziene en extra opvang en dat is nog altijd regelmatig!” 

Reguliere opvang  
“Een gewone opvang is voor Wiesje geen optie. Ze heeft vanaf haar geboorte een lage spierspanning, is daardoor rolstoelafhankelijk en ze moet haar energie goed verdelen. Ook moet ze bij alle transfers getild worden. Even bij het buurmeisje gaan spelen kan Wiesje niet, tenzij er een volwassene meegaat. De BSO heeft elke dag een leuk programma, Wiesje beschouwt het als na school afspreken met een vriendinnetje en geniet er elke keer van.” 

Vakantieopvang 
Toen Wiesje in Venlo naar Ulingshof, centrum voor onderwijs, revalidatie en zorg ging, kwam ook de vakantieopvang van PSW Junior in beeld. “De schoolvakanties lopen niet parallel met onze vakanties, dat probleem hebben veel ouders uiteraard. Alleen speelt ook nu dat wij geen reguliere opvang kunnen inschakelen. Ik vind daarnaast ook dat opa’s en oma’s geen fulltime oppasser moeten zijn. Die worden overigens ook ouder wat het oppassen zwaarder maakt. Een deel van de schoolvakanties vieren we als gezin uiteraard samen. In de andere schoolvakantieweken bezoekt Wiesje twee dagen per week de vakantieopvang van PSW Junior. Die zit in hetzelfde vertrouwde gebouw als de school. Het team is een vast clubje begeleiders, fijn voor Wiesje en geruststellend voor ons. Via een app krijgen we regelmatig foto’s en filmpjes, die bevestigen wat Wiesje zelf ook vertelt: dat ze het prima naar haar zin heeft op de vakantieopvang.” 

Toekomst 
“Na haar geboorte werd snel duidelijk dat Wiesjes beperking blijvend was. Wat je je kind niet gunt, in een rolstoel moeten zitten, werd een feit. Je komt in een zorgwereld terecht die je eigenlijk niet wilt betreden. Het was een flinke drempel en best heftig. Langzaam groei je naar acceptatie, op sommige momenten overvalt het je nog. Daarnaast ben je altijd bezig met iets regelen voor je kind. Wiesje is een vrolijke meid, hoe ze zich verder ontwikkelt is onbekend. Ze is leergierig, inventief, wil alles zelf doen en wordt steeds handiger met haar rolstoel. Ze laat ons regelmatig versteld staan. We zien wel wat de toekomst brengt, zíj laat ons zien hoe het verder gaat. Zaken als de vakantieopvang en BSO helpen haar en ons daar een stukje bij. Zeker als er zoals bij PSW Junior meegedacht wordt over opties en oplossingen op allerlei gebied.”