Ilse van Beek, zelfstandig ondernemer Jumbo Panningen

“Het contact tussen de gemeente, PSW Werk en Jumbo Panningen is top en de pijler van ons succes. Dat komt onze werknemers ten goede en wij leren van elkaar. Samen worden we zo steeds professioneler, dat geeft energie!”

Top samenwerking helpt jongeren aan een baan.

“‘Doe maar, dat is goed’, hoorde ik mezelf antwoorden op een vraag of we een stageplek konden bieden voor een leerling van het praktijkonderwijs. We kenden de leerling, Jarno, van de vulploeg van onze Jumbo. Dat hij praktijkonderwijs volgde wisten we niet eens. Zo zijn we er ingegroeid. Vijf jaar later zijn we winnaar Beste Leerbedrijf 2023, volgen hier twaalf jongeren een leer- en ontwikkeltraject, loopt er twee dagen per week een groep scholieren van het voortgezet speciaal onderwijs stage en zijn enkele oud leerlingen van hen inmiddels in dienst hier. We zouden niet anders meer willen. We hebben een kleine organisatie rondom de jongeren opgebouwd en onze supermarkt is erop ingericht. De pijler van dit succes is de samenwerking met gemeente Peel en Maas en de jobcoaches van PSW Werk.”

Iedereen doet mee
Ilse van Beek is zelfstandig ondernemer en runt samen met haar man Harald de Jumbo supermarkt in Panningen. Een Jumbo die tevens leerbedrijf is. Een kwart van de vaste medewerkers komt uit het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs. “Iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij. Een baan en salaris helpen daarbij, maar zeker ook de regelmaat, waardering en sociale contacten die bij werk horen. We zien jongeren hier groeien in vaardigheden, zelfstandigheid en sociale contacten. Velen van hen hebben een kleine sociale kring, hier ontstaan vriendschappen. Dat is mooi om te zien. En als werkgever hebben we gewoon harde werkers in huis die ieder op hun eigen wijze veel werk verzetten!”

Samenwerking
“Toen Jarno 18 jaar werd, vroeg de school of we geen vaste werkplek voor hem hadden in onze supermarkt. Dat was het startsein van de samenwerking tussen Jumbo Panningen als werkgever, de gemeente als verwijzer/regisseur en PSW Werk als ondersteuning van de jongeren en werkgever. Een jobcoach van PSW Werk begeleidde Jarno op de werkvloer in zijn traject naar Jumbo medewerker. Bij mijn man en mij groeide de wens om deze werkwijze groter en structureler te maken. We wisten dat ons team is staat was jongeren met een begeleidingsbehoefte te begeleiden en aan de andere kant moesten we na de coronaperiode het personeelstekort aanpakken. Dit leek ons een oplossing waarbij het mes aan twee kanten sneed. En dat is zo gebleken! Met onze wens zijn we naar de gemeente gestapt. Dat leidde tot een proefperiode waarin meer jongeren met een grotere begeleidingsbehoefte in onze supermarkt werk verrichtten. Jobcoaches van PSW Werk die enkele malen per week aanwezig waren begeleidden hen. Al doende hebben we er gezamenlijk beleid op gemaakt. Dat gezamenlijke is tot op de dag van vandaag onze kracht. De lijntjes zijn superkort, we weten elkaar soms zelfs dagelijks te vinden. We zijn het steeds professioneler gaan aanpakken en leren nog steeds van elkaar.”

Harries
“Mede sleutel tot succes zijn onze ‘Harries’, Jumbo medewerkers die de jongeren op de werkvloer begeleiden. Harrie staat voor: Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch, Instruerend en Eerlijk. Competenties die wij nodig vinden om de jongeren in hun ontwikkeling naar werknemer te ondersteunen. Na een tweedaagse ‘Harrie Helpt’ training worden onze Harries gekoppeld aan een of meer jongeren. Ter professionalisering van hun rol hebben we daar met ondersteuning van de gemeente en PSW Werk trainingen aan toegevoegd over autisme en licht verstandelijke beperking én komen ze een paar keer per jaar samen voor een stukje intervisie. De gedragskundige van PSW Werk ondersteunt bij deze extra’s. De jobcoaches van PSW Werk begeleiden de jongeren én de Harries op de werkvloer. Er is inmiddels een wachtlijst voor de rol van Harrie. De medewerkers zien het als een leerzame en leuke verbreding van hun functie. Een opvatting die past in onze cultuur van onderling begrip en respect dat de ene medewerker meer werk kan verzetten dan de andere en dat we samen één team zijn.”

Begrip? Begrip!
“Er zijn klanten die speciaal naar onze winkel komen vanwege de jongeren. We hebben natuurlijk een bedrijf waarin we ons dagelijks inzetten voor de klant. Dat vergt veel van de jongeren in verbaal en sociaal opzicht. De klanten zijn doorgaans begripvol en positief. Dat we jongeren kunnen ondersteunen bij hun groei in vaardigheden, zelfstandigheid, persoonlijke ontwikkeling en sociale contacten vind ik supermooi. Dat is de drijfveer. Daarnaast heb ik goede krachten in huis wat voor het bedrijf goed is. We hebben hier samen met de jongerenwerker van de gemeente en de jobcoaches van PSW Werk iets moois opgezet.”